Beste roeitrainer kopen? Bekijk de roeimachine test van 2024

beste roeitrainer kopen

Wil jij vanuit huis je gezondheid, conditie en kracht verbeteren? Of wil je wellicht wat overtollige kilo’s vet kwijtraken?

Een roeitrainer kopen is dan een verstandig besluit. Maar wat is de beste roeitrainer voor jou?

Er zijn behoorlijk wat roeiapparaten op de markt, wat het kiezen van de beste koop er niet bepaald makkelijker op maakt.

Daarom deden wij voor jou de ultieme onafhankelijke test. Wacht dus niet langer en vind hieronder direct jouw ideale roeimachine!

Vind direct de beste roeitrainer voor jou

Hieronder vind je de reviews van de 7 beste roeitrainers voor thuis. We selecteerden voor iedere categorie de beste koop, zodat jij eenvoudig jouw ideale roeiapparaat vind!

Vergelijk ze direct hieronder:

 1. De beste roeitrainer voor thuis
 2. Beste roeimachine voor beginners
 3. Roeiapparaat voor gevorderden
 4. Beste roeitrainer met lager budget
 5. Het beste kleine inklapbare model
 6. De beste voor roeien met apps
 7. Beste ergometer roeitrainer

1. De beste roeitrainer voor thuis – VirtuFit Ergometer Semi-Pro

Met uiterste precisie is deze machtige roeitrainer ontworpen. Wij zien dit als de beste koop voor de thuissporter, omdat hij stil, realistisch en effectief is.

De Ergometer Semi-Pro van VirtuFit is gemaakt voor de toekomst en daarmee super duurzaam. De constructie is gemaakt van kunststof en metaal. De roestvrije metaal is robuust en daardoor ligt de draaglast van deze roeier op 150 kg.

Toen ik op deze roeitrainer plaatsnam en begon te roeien viel me direct de heerlijke roeibeweging op. Het is net alsof je op een roeiboot zit, maar dan nóg comfortabeler.

En bovendien zonder lawaai. Niemand zal last van jou hebben wanneer jij volle bak aan het roeien bent.

Wat is ook super vind zijn de programma’s op het apparaat. Deze roeitrainer biedt jou 34 programma opties, wat echt waanzinnig veel is. Uitgebreid en divers trainen zijn hiervoor zeker mogelijk.

Geen enkele roeitrainer is natuurlijk perfect. Dit model heeft bijvoorbeeld wel netstroom nodig om op te trainen. En ook heeft het geen dubbele, maar een enkele rails. Maar de scherpe prijs maakt dit ruimschoots goed.

virtufit_ergometer_roeitrainer_semi-pro
WeerstandsysteemMagnetisch
Gewicht34 kg
Draaglast150 kg
Max. lichaamslengte200 cm
InklapbaarJa
KlasseSemi-professioneel
ReviewLees review




2. Beste roeimachine voor beginners – Focus Fitness Row 3

Hele grote kans dat de Row 3 geen onbekende voor jou is. Als je meerdere roeitrainer testen bekeken hebt, zul je gezien hebben dat dit model bijna overal op nummer één staat.

Hoewel we het bovenstaande model van VirtuFit net wat beter vinden, is de Row 3 ook een echte topper. Ook deze machine is super fijn in gebruik en heeft een hele lekkere roeibeweging.

Hij is stil dankzij het magnetische weerstandsysteem en heeft 16 weerstanden en 12 programma’s.

De programma’s zijn instelbaar vanaf de mooie en heldere trainingscomputer. Ook zit er een schermpje vlak boven de handgreep, zodat je jouw trainingswaarden tijdens het roeien altijd goed kunt zien.

Deze stille roeitrainer is belastbaar tot 120 kg en daarmee dus iets minder sterk dan de nummer één van deze lijst. Toch is het frame massief en duurzaam. Niet voor niets krijg je een garantie van 10 jaar op het frame.

Al met al is dit een méér dan uitstekend instapmodel voor de beginner. Een absolute aanrader!

roeitrainer-best-reviewed
WeerstandsysteemMagnetisch
Gewicht35 kg
Draaglast120 kg
Max. lichaamslengte190 cm
InklapbaarJa
KlasseThuisgebruik
ReviewLees review




3. Roeiapparaat voor gevorderden (professioneel) – Senz Sports R5000

De Senz Sports R5000 was voor ons ook geen onbekende. Eerder schreven we al een review over deze roeitrainer. Tijdens onze grote roeitrainer test hebben we hem nogmaals uitvoerig onder de loep genomen.

Hierbij kwamen de mooie herinneringen weer boven van de laatste training. Het roeien beleefde ik op een heerlijke manier. De roeibeweging voelde zo natuurlijk aan.. Dat als ik mijn ogen even sloot, het leek alsof ik op een roeiboot zat.

De R5000 wordt vaak vergeleken met de Concept2 roeitrainers, die wereldwijd gezien worden als een van de betere modellen, maar momenteel nog beperkt verkrijgbaar zijn.

Deze roeitrainer werkt op luchtweerstand en de weerstand past zich dus aan op jouw krachtinspanning. Toch kun je de weerstand ook nog manueel instellen. Hierbij heb je de keus uit 10 niveaus. Bovendien zit er ook een programma op, wat vrij uniek is voor een luchtweerstand roeitrainer.

Dit apparaat is voor professioneel gebruik, maar kan natuurlijk ook thuis gebruikt worden. Ik had eigenlijk verwacht dat hij een heel stuk duurder zou zijn. Een roeitrainer van sportschool kwaliteit kost normaal gesproken namelijk wat meer.

Toch is hij heel goed betaalbaar en daarmee absoluut de beste voor gevorderden qua prijs-kwaliteitverhouding.

senz-sports-r5000-zijaanzicht
WeerstandsysteemLucht
Gewicht40 kg
Draaglast150 kg
Max. lichaamslengte200 cm
InklapbaarNee
KlasseProfessioneel
ReviewLees review




4. Beste roeitrainer met lager budget – VirtuFit Row 1.0

Met een lager budget een goede roeitrainer kopen kan zeker een uitdaging zijn.

Al helemaal als je echt een goed toestel zoekt van sterke kwaliteit. Dan zit je namelijk toch al gauw boven de 500 euro.

De Row 1.0 is een absolute uitzondering op deze regel. Momenteel kost hij nog geen 200 euro. Je zou er door de lage prijs wellicht niet zoveel van verwachten, maar wat ons betreft overtrof hij de verwachtingen ruim.

De goedkope prijs zit hem vooral in het weerstandsysteem. Dit roeiapparaat heeft namelijk een elastische weerstand, waardoor er veel kosten bespaard worden.

Desalniettemin voelt het roeien prima aan. Je merkt niet heel veel verschil met de gemiddelde magnetische roeitrainer.

Weet wel dat het geen sportschool kwaliteit is. Ook kan de weerstand niet heel hoog ingesteld worden. Ben je dus al wat gevorderd op het gebied van roeien? Dan kun je beter een andere roeitrainer kiezen.

Maar als beginner, of iemand die niet vaak traint, is dit een hele mooie keus.

virtufit-row-10-roeitrainer-review
WeerstandsysteemElastisch
Gewicht13 kg
Draaglast115 kg
Max. lichaamslengte195 cm
InklapbaarJa
KlasseThuisgebruik
ReviewLees review




5. Het beste kleine inklapbare model – Tunturi Cardio Fit R30

En we blijven nog even in de lagere prijsklasse. Als je een super compact roeitoestel zoekt, kan dat namelijk ook voor een aantrekkelijk prijsje.

De R30 roeier van VirtuFit kost op dit moment een kleine 300 euro. Daardoor krijg je een vrij compleet toestel met magnetische weerstand, 8 weerstanden en een LCD monitor.

Gebruiksvriendelijkheid staat in elk geval hoog in het vaandel bij VirtuFit. Dat is wel te merken aan het feit dat dit apparaat draadloos te gebruiken is, een voorgevormd zitje heeft, en ook over een hele makkelijke computer beschikt.

Het is een super compacte roeier en ook het inklappen gaat heel snel. We kunnen dit apparaat dan ook zeker aanbevelen aan iedereen die een klein en functioneel fitnessapparaat zoekt om kracht op te bouwen, of om af te vallen.

De R30 weegt slechts 26 kg en heeft transportwieltjes aan de onderkant. Je hoeft in elk geval niet bang te zijn dat hij in de weg staat!

tunturi_cardio_fit_r30_roeier
WeerstandsysteemMagnetisch
Gewicht31 kg
Draaglast110 kg
Max. lichaamslengte1,85
InklapbaarJa
KlasseThuisgebruik
ReviewLees review




6. Beste roeitrainer met waterweerstand – VirtuFit Pro Water 1000

Een goede water roeitrainer voelt van zichzelf al behoorlijk realistisch. Maar wil jij je trainingsbeleving nóg realistischer maken? Dan is trainen met apps een leuke mogelijkheid.

Er zijn nog niet veel roeimachines waarop dit kan, maar op de Pro Water 1000 van VirtuFit wordt dit werkelijkheid. Deze roeimachine kan je koppelen met de Kinomap app, waarna je jouw karakter in een roeiboot op water kan zien roeien.

De snelheid van de virtuele roeiboot op je scherm past zich dan aan op jouw snelheid. Dit maak het lekker competitief en spannend. Bovendien kan je het zelfs online tegen je vrienden opnemen met Kinomap!

Naast deze leuke mogelijkheden, is de Row 1000 ook gewoon een topper. Qua prijs-kwaliteitverhouding zien we dit dan ook als de beste roeitrainer met waterweerstand.

Alles voelt professioneel aan, het design is prachtig en hij is mega stabiel. Ik was dan ook verbaasd toen ik het prijskaartje zag. Persoonlijk had ik verwacht dat hij minimaal 1000 euro zou kosten. De prijs ligt daar echter ver onder.

Dit is een wat groter apparaat, en ook is hij niet inklapbaar. Maar voor de rest heb ik er niets op aan te merken.

virtufit_water_roeitrainer_reviews
WeerstandsysteemWater
Gewicht37 kg
Draaglast227 kg
Max. lichaamslengte205 cm
InklapbaarNee
KlasseSemi-professioneel
ReviewLees review




7. Beste ergometer roeitrainer – VirtuFit Ultimate Pro 2i

Een ergometer roeiapparaat is het ideale fitnessapparaat voor iedereen die aan het revalideren is, of zeer gericht wilt trainen.

Op een ergometer bepaal je namelijk wat je maximale weerstand is in wattage, zodat je daar niet overheen kan gaan. Ook kan je heel consistent op één bepaalde weerstand blijven roeien. Zo houd je het langer vol train je dus effectiever.

De Ultimate Pro 2i biedt behalve de ergometer functie nog genoeg andere mogelijkheden. Zo is ook dit model te gebruiken met fitnesapps zoals Kinomap.

Op het uitgebreide display houd je alles bij wat je maar wilt weten van je training. Of het nou de tijd per 500 meter is, of het aantal roeislagen per minuut. Je krijgt een volledig inzicht in de belangrijkste data.

Hij heeft een verhoogde zitting en extra lange rails, voor maximaal comfort. Alles voelt super stevig en hoogwaardig aan. Het voelt zelfs nóg beter dan sportschool kwaliteit.

Het enige kleine nadeel dat ik heb ondervonden is eigenlijk het gemis van een goede tablethouder. Dit maakt het trainen met apps minder makkelijk. Voor de rest hebben we niets op deze prachtige fitness roeitrainer aan te merken!

virtufit-ultimate-pro-2i-roeitrainer-reviews
WeerstandsysteemLucht
Gewicht50 kg
Draaglast230 kg
Max. lichaamslengte220 cm
InklapbaarJa
KlasseProfessioneel
ReviewLees review




Verschillende soorten weerstandssystemen

Grote kans dat het je al is opgevallen. Er zijn verschillende soorten roeitrainers. Het grootste onderscheid zit ‘m in het weerstandssysteem.

Grofweg verdelen we de machines in 3 verschillende categorieën; lucht, water- en magnetische roeiers. Ieder weerstandssysteem heeft z’n eigen unieke eigenschappen.

Dat is dus wel even belangrijk om te weten voordat je jouw ideale roeiapparaat kiest.

Luchtweerstand

luchtweerstandssysteem-roeitrainer

De luchtweerstand roeimachines komen het vaakst voor. Dit zien velen als hét fitness roeiapparaat. Deze varianten zien we dan ook het meest terugkomen in sportscholen en andere openbare sportomgevingen.

Maar ook voor de thuissporter is een luchtroeier een goede keus. Het biedt een realistische weerstand.

Wel maakt het best wat geluid. Veel geoefende indoor roeiers vinden dit juist fijn, omdat ze hun techniek kunnen aanpassen aan de hand van het geluid.

Een luchtweerstand roeitrainer is duurzaam omdat hier weinig aan kan slijten. Ook dit is een voordeel.

Waterweerstand

gevulde_watertank_row_1000

Het is geen geheim dat een water roeier doorgaans de meest realistische weerstand biedt. Logisch ook, want het echte roeien gebeurd immers ook op het water.

Een roeitrainer met waterweerstand is uitgerust met een watertank. In de tank zitten schoepen die ronddraaien als jij aan de kabel trekt. De hoeveelheid water in de tank en jouw krachtinspanning bepalen uiteindelijk de weerstand.

Ook deze roeimachines maken wat geluid. Qua geluidsniveau is het gelijk aan de luchtweerstand roeiers, maar het klinkt anders.

Deze machines hebben wat meer onderhoud nodig dan de apparaten met andere weerstandsystemen.

Magnetische weerstand

weerstandssysteem

De magnetische roeitrainer is de populairste soort roeimachine voor thuis. Volgens velen zijn deze roeitrainers dan ook de beste voor thuis.

De grootste reden daarvoor is het geluidsniveau. Een goede magnetische roeitrainer hoor je namelijk amper. Het roeien gaat geruisloos, terwijl het toch een natuurlijke weerstand mogelijk maakt.

Het magnetische weerstandsysteem is wel gevoeliger voor slijtage, maar een goed apparaat kan alsnog hartstikke duurzaam zijn.

Overige weerstandsystemen

Hierboven hebben we de 3 populairste en beste weerstandssystemen besproken. Daarnaast kennen we nog een tweetal systemen.

Dat zijn de hydraulische en de elastische roeitrainers. Deze machines zien we tegenwoordig niet vaak meer terug. Met name de elastische roeitrainer is behoorlijk zeldzaam.

Hierbij is de kabel van de roeitrainer elastisch, waardoor je weerstand ervaart. Het voordeel van deze roeiers is dat ze mega stil zijn en ook spotgoedkoop.

Roeitrainer kopen: waar op letten & tips

Hieronder ontdek je de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een roeimachine. Klik op het aandachtspunt voor nadere uitleg.


Waarom een roeitrainer kopen?

Een roeiapparaat is mega populair onder thuissporters en ook de sportscholen staan er vol mee. Waarom traint men zo graag op deze machine?

Hieronder kom je achter de grootste voordelen.

Roeien is een complete training

Om te beginnen is roeien een zeer efficiënte training voor je hele lichaam. Een roei fitness apparaat is goed voor je rug, benen en buikspieren. Ook je armspieren train je er effectief mee.

Iedere spiergroep draagt z’n steentje bij in de roeibeweging. Vandaar dat het een multifunctioneel apparaat is.

Met roeien train je ook erg veelzijdig. Je wordt er sterker van, je traint er je conditie mee, en ook kan je afvallen met roeien.

Bovendien hoeft een roeitraining helemaal niet lang te duren. Door de intensiteit van je workout ben je sneller klaar. Je krijgt dus meer gedaan in minder tijd.

Compacte fitnessapparaten

Een roeitoestel is een van de compactere fitnessapparaten. Het is niet hoog en niet breed. Alleen in de lengte kost het je wat ruimte.

Maar ook daar is een oplossing voor bedacht. Doordat veel roeimachines inklapbaar zijn, kan je de rails omhoog klappen, waardoor je de machine als het ware opvouwt.

Ideaal voor thuis!

Veilige workout

Je gewrichten en pezen krijgen weinig te verduren met roeien. Er vindt geen schokbelasting plaats, zoals bijvoorbeeld met hardlopen het geval is.

Ook stap je gemakkelijk op de roeitrainer, waardoor het ook voor senioren geschikt is. Niet voor niets wordt de roeitrainer vaak gebruikt om te herstellen van blessures of operaties.

Is een roeitrainer voor jou de juiste keus?

roeitrainers testen

Een roeiapparaat is voor velen geschikt. Het is met name geschikt voor iedereen die multifunctioneel wilt trainen.

Als je sterker wilt worden en af wilt vallen tegelijkertijd is een roeiapparaat ideaal.

Maar ook als je jouw spieren soepel wilt houden, of gewoon in vorm wilt blijven vanuit huis.

Roeien is een laagdrempelige training, waarvoor je jouw huis niet uit hoeft. Zo blijf je óók in de winter fit en gezond.

Kort gezegd is het apparaat geschikt voor jou als je minimaal 1 van de onderstaande doelstellingen hebt:

 1. Betere conditie
 2. Spierkracht verbeteren
 3. Spiermassa opbouwen
 4. Lichaam soepel houden
 5. Afvallen en vetverlies

Of toch een ander apparaat?

Natuurlijk is de roeitrainer niet de enige keus. Er zijn meerdere fitnessapparaten die efficiënt zijn.

Loopbanden zijn bijvoorbeeld ideaal voor hardlopers. En voor fietsers zijn er spinningfietsen en hometrainers.

Het apparaat dat het meest in de buurt komt is de crosstrainer, omdat je hier ook jouw hele lichaam op traint.

Toch blijft de roeimachine volgens ons de beste keus, omdat je jouw spieren effectiever traint met roeien. Ook ligt de intensiteit van je trainingen hoger.

Beste roeitrainer volgens Consumentenbond test

Partijen zoals de Consumentenbond en Kieskeurig voeren op regelmatige basis diepgaande testen uit. Zo ook voor roeimachines.

Hoewel de Consumentenbond momenteel geen roeitrainers test, doet Kieskeurig dit wel. Zij belonen de beste roeitrainers met de zogenoemde Best Reviewed Award.

Uiteraard hebben we die beoordelingen ook meegenomen in onze test.

Momenteel zijn deze roeitrainer en dit model de beste volgens de partijen. Beide wonnen ze de felbegeerde Consumentenbond prijs maar liefst 7 keer!

Waar moet je op letten bij het trainen op de roeitrainer?

Eerder bespraken we waar je op moet letten bij de aanschaf van een roeiapparaat..

Maar nadat je een roeitrainer gekocht hebt, is het belangrijk om rekening te houden met de aandachtspunten bij het trainen.

Om te beginnen is het ons advies om áltijd een warming-up te doen voordat je gaat roeien. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van stretchen. Richt jezelf hierbij op je hele lichaam.

Daarna is het aanbevolen om een aantal minuten op een rustig tempo te roeien, zodat je je lichaam voorbereidt op de belasting die komen gaat.

Met een warming-up verklein je de kans op blessures.

Daarnaast raden we je aan om te gaan roeien volgens een trainingsschema. Met een schema kun je jezelf minder snel overbelasten.

Ook zal je jouw doel(en) waarschijnlijk sneller behalen. Je benut de efficiëntie van het roei trainingsapparaat op die manier optimaal.

Bij welke winkel je roeimachine kopen – Aanbiedingen

Er zijn tegenwoordig volop winkels die roeimachines verkopen. Echter zijn er slechts enkele winkels die jou de service, expertise en garantievoorwaarden kunnen bieden die je zoekt.

Bovendien worden de absolute toppers onder de roeitrainers ook slechts door enkele grote winkels verkocht. Als je een roeitrainer gaat kopen, raden we je daarom aan om je aankoop hier te doen.

Bovendien hebben deze winkels geregeld scherpe aanbiedingen, neem dus zeker eens een kijkje bij Betersport, Bol.com, en Fitwinkel.