Senz Sports R4000 – Diepgaande & Eerlijke Review (2024)

senz-sports-r4000-review

Een betaalbare roeitrainer, dat is de Senz Sports R4000 zeker. De enige vraag is of het ook een kwalitatief toestel is.

Misschien nog belangrijker: is dit een roeitrainer die jij in huis zou moeten halen?

Omwille van de groeiende populariteit van de Senz Sports R4000, heb ik hem voor je getest. In deze review vind je al mijn bevindingen over dit roeitoestel.

We beginnen met een bespreking van de belangrijkste specificaties. Vervolgens geef ik je mijn eerlijke mening over het toestel.

Nadien zullen we het uiteraard ook hebben over voor wie de Senz Sports R4000 geschikt is. Lees dus even verder om álles over deze roeitrainer te weten te komen!


De eigenschappen van de Senz Sports R4000

senz-sports-r4000

Voor je kunt nagaan of een bepaald toestel echt wel voor jou geschikt is, moet je toch eerst iets kennen van de eigenschappen.

De Senz Sports R4000 roeitrainer heeft meer in huis dan je dacht.

Ik zal hem dan ook stap voor stap gaan bespreken.

Het merk Senz Sports

Senz Sports is een Nederlands merk dat zich heeft gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van sportartikelen.

Ze focussen zich voornamelijk op het professionele materiaal, voor gedreven sportievelingen. Daarom worden de meeste van hun apparaten specifiek ontworpen voor intensief gebruik.

Hun toestellen zijn voornamelijk bedoeld voor thuisgebruik, maar hier en daar zie je ze ook verschijnen in het openbaar. Onder personal coaches en zelfs in kleine sportscholen worden hun toestellen regelmatig gebruikt.

Om een professioneel apparaat te kunnen afleveren, moet de kwaliteit navenant zijn. Dat is dan ook een van de belangrijke pilaren van Senz Sports.

Ze stellen kwaliteit boven kwantiteit. Daarnaast proberen ze die kwalitatieve producten ook tegen een eerlijke prijs op de markt te brengen.

Bij hun toestellen zal je geen overdreven luxe vinden, ze gebruiken bijvoorbeeld geen heel duur materiaal.

Het eindresultaat dat ze afleveren is meestal wel top en komt daardoor tegen een aanvaardbare prijs.

Kenmerkend aan Senz Sports, is dat ze hun producten niet verkopen via grote distributeurs. Daarin zie je weer het aspect van kwaliteit versus kwantiteit opduiken.

Ze werken bij Senz Sports samen met twee bekende en vertrouwde webshops. Op die manier kunnen ze de keten van productie tot bij de klant zo kort mogelijk houden.

Weerstandssysteem

Een van de belangrijkste aspecten van de roeitrainer, is het weerstandssysteem.

Heel veel roeitrainers komen tegenwoordig al met een luchtweerstandssysteem. Hoewel dat vaak ook prima toestellen zijn, voelen ze toch nog minder realistisch aan.

De Senz Sports R4000 roeitrainer maakt gebruik van een echte waterweerstand.

Het systeem werkt even eenvoudig als het eruit ziet.

Onder de roeitrainer zit een klein vat met water erin. Daarnaast zitten er ook een aantal schoepen in verwerkt, die aangedreven worden door jouw bewegingen.

r400-handvat

De schoepen zijn op zo’n manier geplaatst, dat je weerstand zult ervaren tijdens het sporten. Hoe harder jij jouw best doet om te roeien, des te meer weerstand er zal optreden.

Daardoor is het mogelijk om heel intensief te gaan trainen op deze Senz Sports roeitrainer. Zo’n waterweerstandssysteem beschikt niet over mechanische weerstanden die je kunt verhogen of verlagen.

Jij bepaalt door het sportritme exact hoe lastig de training wordt. Het feit dat je niet met bepaalde niveaus hoeft te werken, betekent bovendien dat je alle vrijheid hebt.

Een waterweerstand heeft nog een groot voordeel ten opzichte van een luchtweerstandssysteem.

Je hoort namelijk ook effectief het water bewegen, net als in een echte roeiboot.

Aan de ene kant zorgt het geluid van water voor enige ontspanning, maar aan de andere kant zorgt het ook voor een extra realistisch gevoel.

Trainen op de Senz Sports R4000 is een beetje als een outdoor training, maar dan beter.

Computer met trainingsgegevens

Nog een belangrijk onderdeel van de roeitrainer, is uiteraard de trainingscomputer.

Op dat toestel kan je namelijk live aflezen of je goed bezig bent. Men zegt wel eens dat je beter kunt sporten met een uitgebreide trainingscomputer.

De Senz Sports R4000 beschikt over een ruim en duidelijk leesbaar scherm. Uiteindelijk is dat ook nodig, want tijdens het sporten moet je alles in één oogopslag kunnen aflezen.

r4000-display

Op het scherm verschijnt de tijd sinds je begonnen bent met de training. Heel veel roeiers bepalen namelijk vooraf hoe lang ze willen roeien.

Meestal doen ze dit om hun uithoudingsvermogen te verbeteren.

Hetzelfde geldt voor de afstand die je ook kunt aflezen op het scherm. Enkele kilometers roeien zal je wel voelen in je armen, maar doe nog net die 100 meter verder tot je er bent!

Andere gegevens die je op de trainingscomputer kunt terugvinden zijn de snelheid en het aantal roeislagen.

Die kunnen voornamelijk door professionals worden gebruikt om te zien of ze wel op hun niveau trainen. Daarnaast wordt er ook een inschatting gemaakt van het aantal calorieën die je verbrandt hebt.

Onder het scherm zitten ook 6 knoppen, waarmee je alle instellingen kunt bedienen.

Op zich is er niet zo veel speciaals aan deze trainingscomputer, maar hij werkt zoals je zou verwachten.

Pedalen met een goede grip

Sommige mensen letten er niet op, maar ook de pedalen van de roeitrainer spelen vaak een belangrijke rol.

Kwalitatieve pedalen dienen voldoende groot te zijn, maar ze mogen ook niet overdreven ruim zijn.

Het doel is dat je kunt kiezen hoe je jouw voeten precies zet, maar ze mogen niet continu wegschuiven.

Voor dat laatste is natuurlijk ook de grip belangrijk. Deze Senz Sports R4000 roeitrainer heeft pedalen die voorzien zijn van anti-slip ribbeltjes.

Die zorgen ervoor dat je voeten er niet zomaar afschuiven tijdens het sporten. Zeker voor mensen die graag intensief aan het trainen gaan speelt dit een belangrijke rol.

Mijn ervaring met de Senz Sports R4000

Nu je een idee hebt over wat deze Senz Sports R4000roeitrainer precies in zijn mars heeft, kunnen we overgaan tot de effectieve review.

Ik ben het apparaat uitgebreid gaan testen aan de hand van enkele criteria die ik vooraf heb opgesteld.

De zaken die ik hieronder uitgebreid zal bespreken, zijn ook de zaken waarop je zult moeten letten wanneer je zelf een roeitrainer gaat kopen.

Levering en montage

Aan de levering zelf ga ik niet te veel woorden vuil maken, aangezien dat afhankelijk zal zijn per aanbieder.

Wat ik echter wel belangrijk vind om te benadrukken, is de manier waarop het toestel verpakt was.

In de eerste plaats moet ik zeggen dat het erg stevig was ingepakt. Daardoor kunnen ze schade tijdens het transport zoveel mogelijk beperken.

Aan de andere kant was ik wel blij om te zien dat er geen onnodige verpakking werd gebruikt. Tenslotte moeten we toch ook wat rekening houden met het milieu.

Het is fijn dat een bedrijf als Senz Sports daar ook heeft aan gedacht.

Na het uitpakken, was het natuurlijk tijd voor de montage. Tot mijn grote verwondering was er eigenlijk niet meer zoveel werk aan deze roeitrainer.

De meeste onderdelen zaten namelijk al aan elkaar. In minder dan een half uurtje tijd was alles dan ook helemaal opgezet en klaar om te beginnen sporten.

Het liefst wou ik er zo snel mogelijk aan beginnen, maar toch besloot ik om eerst de handleiding even door te nemen.

Voor mij heeft zo’n roeitrainer niet veel geheimen meer. Maar als dit je eerste toestel is, dan is een uitgebreide handleiding waarschijnlijk wel handig.

De handleiding zelf was niet zo heel speciaal. Op zich stond er alles in wat er moest instaan, maar soms heb ik wel even moeten zoeken.

Indien je een vraag hebt en niet meteen een antwoord kunt vinden, raad ik je aan om online even op zoek te gaan. Daar vind je meestal meteen de info die je zoekt.

Eerste indruk: het design

r4000-roeitrainer-schuin

Voor sommige mensen is het hartstikke belangrijk, voor anderen maakt het helemaal niet uit.

Wanneer de roeitrainer zichtbaar moet staan, in de woonkamer bijvoorbeeld, dan is design wel belangrijker.

Indien je de roeitrainer echter in een aparte ruimte boven of in de kelder kunt plaatsen, dan maakt dat op zich minder uit.

Zelf was ik eigenlijk wel heel enthousiast over het strakke ontwerp van de Senz Sports R4000. Zoals ik van Senz Sports verwacht, is het een toestel met niet al te veel toeters en bellen.

Wel zie je dat men duidelijk heeft gekozen voor de betere materialen.

Vooraan bevindt zich het waterweerstand systeem. Die hebben ze afgewerkt met doorzichtige materialen, zodat je zelf ook het water kunt zien.

Het eerste wat me gelijk opviel, was de compactheid van dit toestel. Voor mij persoonlijk maakt dat iets minder uit, maar voor mensen die kleiner wonen maakt dat wel een wereld van verschil.

De Senz Sports R4000 is een van de compactere roeitrainers voor intensief gebruik die ik al ben tegengekomen.

Ik denk dat dit vooral komt doordat men niet heeft overdreven bij de afwerking. Waarschijnlijk onder het principe less is more.

Deze Senz Sports roeitrainer heeft een minimalistisch design, maar toch ziet hij er sportief uit.

Nog belangrijker is dat hij ook kwaliteit uitstraalt. Dat brengt ons ook meteen bij het volgende punt…

Kwaliteit van de roeitrainer

Toen ik de Senz Sports R4000 roeitrainer voor het eerst tegenkwam, vroeg ik me af of de kwaliteit wel goed kon zijn.

Bij de meeste roeitrainers geldt dat een hoge prijs noodzakelijk is voor kwaliteit.

Tot mijn grote verwondering, is dat bij deze roeitrainer helemaal niet het geval. Waarschijnlijk komt het omdat dit binnen de filosofie van het Nederlandse merk past.

Een belangrijke maatstaf om de kwaliteit van een fitnesstoestel online te kunnen inschatten, is het gewicht.

Dit apparaat weegt maar liefst 44 kilogram, wat al behoorlijk veel is voor een roeitrainer. Bovendien zit er in dat gewicht ook nog geen water bij, dus dit weerspiegelt duidelijk de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Ook bij het uitpakken van deze hometrainer merk je al snel dat het frame van een goede kwaliteit is. Het is stevig en bovendien voelt het ook nog eens erg robuust aan.

Het maximaal belastbaren gewicht van dit toestel, is 120 kilogram. Daaruit kun je vooral opmaken dat het ook een erg stabiel toestel is.

Zeker bij het intensief sporten zal dit een belangrijke rol gaan spelen. Wanneer je naar de poten kijkt, merk je ook onmiddellijk dat men een stevig fitnessapparaat wou bouwen.

Tijdens het testen kon ik niet zeggen dat het toestel bewoog. Net als ik had verwacht stond het erg stevig op de grond, zelfs tijdens het intensief sporten.

Ik vroeg een vriend van mij die wat zwaarder was om het ook een keer te proberen. Ook bij hem deed het toestel gelukkig wat we ervan hadden verwacht.

Wel zag je soms heel kleine schommelingen bij intensieve bewegingen, maar dat is bij elk toestel wel het geval.


Comfort tijdens de training

Zelf ben ik nogal gevoelig wanneer het om trainingscomfort gaat.

Uiteraard verwacht ik geen uitgebreid salon als zitje, maar het mag toch wel iets zijn.

Dat ik spierpijn heb van goed te trainen vind ik niet zo erg. Indien ik echter spierpijn heb van een verkeerde houding, vind ik dat een beetje jammer.

Door een toestel te kopen dat comfortabel zit, kan je die pijn namelijk vermijden. Die pijn kan trouwens een negatief effect hebben op jouw trainingsresultaten, dus wees gewaarschuwd.

senz-sports-r4000

Tot daar de theorie, maar hoe zat het in de praktijk bij de Senz Sports R4000?

Wel, ik moet zeggen dat het toestel me ook op dit gebied heeft kunnen verbazen.

Senz Sports claimt nergens dat ze echt stappen hebben gezet om het toestel meer ergonomisch te maken.

Toch vond ik de zitting vrij comfortabel. Ik heb in mijn leven al op veel duurdere toestellen gezeten, die veel minder comfortabel waren.

Zoals ik daarnet al even heb aangehaald, bepalen ook de pedalen mee het comfort. De pedalen ofwel de voetsteunen zoals ze soms ook worden genoemd, sluiten perfect aan.

Je hebt voldoende ruimte om je voeten kwijt te kunnen, maar de vorm zorgt tevens voor een optimale trainingservaring.

De handgreep van deze Senz Sports R4000 roeitrainer is voorzien van een foamlaag. Die moet zorgen voor een comfortabel gevoel, maar ook voor een stevige grip.

Senz Sports heeft het volgens mij beter gedaan op het vlak van comfort, dan ze zelf verwacht hadden.

Waterweerstandssysteem uitgetest

Roeitrainers met een echt waterweerstandssysteem worden steeds zeldzamer. Het is nu eenmaal veel eenvoudiger om andere systemen te ontwikkelen.

Toch vinden professionele sporters het nog steeds fijner met een waterweerstandssysteem. Ik moet eerlijk gezegd toegeven dat ook ik dat veel fijner vind.

Sporten op de Senz Sports R4000 voelt door dit type weerstand gewoon veel echter aan. Wanneer ik mijn ogen sloot tijdens de training, had ik effectief het gevoel alsof ik me op een meer bevond.

Het geluid van het klutsende water heeft daar trouwens ook aan bijgedragen. Zelf train ik bijna altijd met muziek op de achtergrond.

Het geeft me een extra boost om er nog veel harder voor te gaan. Ik had het niet meteen verwacht, maar het rustgevende geluid op de achtergrond hielp me ook om beter te presteren.

Ik kreeg er niet echt meer energie van, maar wel een hogere concentratie. Daardoor kon ik slechts aan één ding denken: mijn training.

Dit voordeel komt natuurlijk ook wel met een nadeel.

Wanneer de roeitrainer in de woonkamer staat, dan kunnen ook anderen “meegenieten” van het achtergrondgeluid.

Voor hen kan dat misschien wel een beetje storend overkomen. Persoonlijk heb ik er geen problemen mee, maar aangezien ik je objectief wil informeren, moest ik het toch even vermelden.

Wat ik zo fijn vond aan het trainen op deze roeitrainer, is dat je de weerstand helemaal zelf in de hand hebt.

Aangezien het een waterweerstandssysteem betreft, hoef je niet continu aan de knoppen te prutsen. Bij veel apparaten vind ik het storend om de weerstand continu aan te passen.

Hier is het eenvoudiger: wil je een hogere weerstand? Ga dan gewoon harder trainen.

Wil je het net iets makkelijker maken? Doe dat dan ook gewoon, de weerstand volgt wel.


Senz Sports R4000 en motivatie

Voor het uittesten van deze roeitrainer, had ik een beetje schrik dat de motivatie na enkele keren zou verdwijnen.

Het is namelijk niet mogelijk om deze roeitrainer te gebruiken in combinatie met interactieve apps. Normaal gezien heb ik dit wel nodig, want anders lijkt elke training hetzelfde.

Toch was dat bij deze Senz Sports R4000 roeitrainer niet het geval.

Ik heb er ondertussen al talloze keren op geoefend, maar het blijft gewoon leuk.

Aangezien je met de weerstand kunt spelen aan de hand van je eigen kracht, is elke training verschillend.

De ene keer ga ik er stevig tegenaan, terwijl ik de andere keer vooral mijn uithoudingsvermogen probeer te trainen.

Of je het nu op deze manier wilt doen of niet, ik zal je kort uitleggen hoe lijn trainingen eruit zien.

Ik train aan de hand van de gegevens op de trainingscomputer; de ene keer probeer ik zoveel mogelijk slagen te halen, terwijl ik de andere keer een tijdsdoelstelling bepaal.

Op die manier heb ik toch het gevoel alsof ik naar een doel toewerk.

Een vriend van mij gebruikt in de plaats Youtube video’s van op het water.

De snelheid komt dan misschien wel niet overeen met zijn roeibewegingen, maar het lijkt nog veel realistischer te worden op die manier.

Voor wie is deze Senz Sports R4000 geschikt?

senz-sports-r4000-opgevouwen

Een professionele roeitrainer die je tegen een betaalbare prijs kunt kopen.. De vraag waar je nu misschien mee zit, is of deze roeitrainer ook voor jou geschikt is.

In de eerste plaats werd het toestel door Senz Sports ontworpen voor intensief thuisgebruik. Dat zou betekenen dat iedereen die graag regelmatig traint, goed is met dit model.

Dat klopt zeker, want deze roeitrainer kan gerust tegen een stootje. Je kunt er intensief op trainen, tot je bekaf bent. De Senz Sports R4000 maalt er niet om.

Ben je nog maar een beginnende sporter? Dan ligt het waarschijnlijk iets moeilijker.

Beginnende fitnessers zitten namelijk steeds met hetzelfde dilemma. Moet ik wel zo’n professioneel toestel kopen, als ik nog niet zeker ben dat ik het ga blijven doen?

Of zou ik wel zo’n goedkoop standaard toestel kopen, stel dat ik het toch echt leuk vind en het wil blijven doen?

Mijn visie is simpel: wil je het proberen, dan moet je er ook helemaal voor gaan.

Daarenboven laat ook de prijs van deze roeitrainer dat toe. Hij kost niet zo veel meer dan de basismodellen, maar het is wel een kwalitatief apparaat.

Bij toestellen met voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s, zit je vaak nog met het probleem dat deze programma’s voor een bepaald niveau zijn.

Aangezien er geen ingebouwde programma’s inzitten, is dat bij deze roeitrainer ook helemaal geen probleem.

Aan de hand van het water weerstandssysteem, kan iedereen er goed mee aan de slag. Iedereen kan namelijk trainen op zijn eigen niveau en ook de intensiteit wordt daardoor bepaald.

Tot slot zou ik deze roeitrainer ook nog aanraden voor mensen die aan één op één coaching doen. Het is een fantastische manier om je klanten te laten trainen.

Wat vinden anderen van deze roeitrainer?

Ik ben natuurlijk niet de enige die een mening heeft over dit toestel. Daarom heb ik voor jou nog enkele meningen verzameld.

De eerste komt van mijn goede vriend die het toestel samen met mij heeft uitgeprobeerd.

Ik zal hem hieronder Robert noemen. De andere zijn een samenvatting van enkele reviews die ik online kon vinden.

Reactie van Robert

Robert doet wekelijks een tweetal uur aan sport. Normaal gezien staat hij op de loopband of op de crosstrainer, maar ik wou hem laten kenismaken met iets nieuws.

Zijn eerste keer op de roeitrainer bleek heel goed mee te vallen. Hij zei dat de Senz Sports R4000 echt een top apparaat was.

Hij haalde net zoals ik daarnet al zei, de comfortabele zitting aan. Hij liet ook duidelijk blijken dat zo’n uurtje op de roeitrainer toch veel intensiever was dan een uurtje crosstrainen.

Hij was er echt zo enthousiast van, dat hij enkele dagen later zijn eigen Senz Sports R4000 in huis heeft gehaald.

Het belangrijkste argument om voor dit toestel te kiezen, was de prijs-kwaliteit verhouding.

Meest opvallende online commentaren

Online wordt voornamelijk gesproken over de kwaliteit van deze roeitrainer. In vergelijking met andere merken heeft Senz Sports echt de juiste snaar weten te raken.

Het is een top apparaat, waar je jezelf heerlijk op kunt uitleven” was een van de reacties.

Een andere reactie die ik vond was: “Enkele weken geleden in de sportschool geweest, daar hadden ze niet eens zo’n goeie roeitrainer. Om nog maar te zwijgen over de prijs”.

Iedereen heeft het er werkelijk over. Dit is echt één van de goedkoopste professionele roeitrainers op de markt. De prijs-kwaliteit verhouding is gewoonweg top.

Wat de negatieve commentaren betreft, was er iemand die aangaf dat zijn roeitrainer de hele tijd stond te bewegen bij een intensieve training.

Waar dat vandaan komt weet ik toch echt niet, want ik heb het nog nooit meegemaakt.

Volgens mij had die persoon gewoon te maken met een fabricagefout, of eventueel een slechte montage.

Achteraf las ik ook nog dat de winkel contact met hem had opgenomen en dat het uiteindelijk wel gebeterd was, dus lag het hoe dan ook niet aan de roeitrainer zelf.

Wat je online ook kunt lezen, is dat veel mensen deze roeitrainer kopen voor hun tienerzonen of dochters. Ook onder de jeugd blijkt het namelijk een erg populair apparaat te zijn.


Hoeveel kost een roeitrainer gewoonlijk?

Net als bij alle fitnessapparaten, bestaan er ook voor roeitrainers alle soorten prijzen. Alles hangt uiteraard ook af van de mogelijkheden.

De goedkoopste roeitrainers op de markt kosten rond de 300 euro. De echte absolute topmodellen voor professionele roeiers kosten echter al snel 1.000 euro of meer.

Normaal gezien zou ik zeggen dat je moet rekenen op een budget van ongeveer 600 euro, wil je een kwalitatief toestel in huis halen.

De Senz sports r4000 bewijst echter dat het ook anders kan.

Conclusie

Ik denk dat mijn mening over de Senz Sports R4000 wel vrij duidelijk is. Ik ben absoluut fan en dat komt niet zomaar uit de lucht gevallen.

Met de R4000 heeft Senz sports een absoluut top toestel op de markt weten te brengen.

De kwaliteit van het apparaat is super, het kan gebruikt worden om aan intensieve trainingen te doen.

Dankzij het speciale waterweerstandssysteem bepaal je trouwens helemaal zelf hoe intensief de training wordt.

Je hoeft niet meer de hele tijd met de knoppen te spelen om te wisselen tussen de weerstandsniveaus. Het geluid van het water maakt de training extra fijn, doordat je een realistisch gevoel krijgt.

Bovendien zit je erg comfortabel dankzij de fijne zithouding en de voldoende grote pedalen. Tot slot heb je ook voldoende grip, zowel aan de pedalen als op de handvaten.

Laat me heel erg duidelijk zijn: ik zou de Senz Sports R4000 roeitrainer 100% durven aanbevelen.

Heb je na het lezen van dit artikel ook het idee dat dit misschien wel de perfecte roeitrainer voor jou is?

Dan raad ik je aan om zeker eens naar de productpagina te gaan kijken.

Wie weet is er net een Senz Sports R4000 aanbieding. Bovendien vind je daar trouwens ook nog meer informatie over de specificaties.
Veelgestelde vragen

Voor wie is de R4000 een goede roeitrainer?

Deze roeitrainer is geschikt voor jou als je een compacte en betaalbare roeimachine zoekt. Houd er wel rekening mee dat hij wat geluid maakt en dat er modellen op de markt zijn met meer luxe. Vanzelfsprekend betaal je dan wel meer.

Waar vind ik een R4000 aanbieding?

Wil jij de R4000 kopen? Dan wil je natuurlijk niet te veel betalen. Check daarom even de huidige aanbiedingen. Deze vind je via de 2 knoppen hierboven.


Meer reviews:


Categorieën: Reviews

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *