Roeitrainer met waterweerstand – Beste waterroeiers!

roeitrainers waterweerstand

Veel mensen die geïnteresseerd zijn in sporten weten dat het gebruiken van een roeitrainer erg veel voordelen meebrengt.

Het apparaat zorgt er dan ook voor dat je veel verschillende spiergroepen tegelijk kunt trainen.

Het hebben van een water roeitrainer is dan ook geen gek idee. Een water roeier zorgt voor een uiterst realistische roei-ervaring.

Maar is een roeiapparaat met waterweerstand wel echt zo goed? En geeft een waterrower niet heel veel troep?

In dit artikel gaan we alles behandelen op het gebied van deze unieke machines. Zo geven we je onze aanbevelingen en de voor-en nadelen.

Verschillende roeitrainers

Als je bezig bent met sporten, of dit nu fitness is of iets anders, dan zal een roeitrainer je vast niet onbekend in de oren klinken.

Deze apparaten waarbij je laag bij de grond zit zijn dan ook niet weg te denken in sportscholen en bij mensen thuis.

De populaire fitnessapparaten zijn voorzien van één van deze 3 weerstandssystemen:

Hoewel ieder weerstandssysteem zijn eigen voor- en nadelen hebben, is een water roeitrainer toch wel de meest realistische manier van trainen.

Dit komt uiteraard doordat het doel van een roeitrainer een kano of andere roeiboot moet simuleren. Het water geeft dan vanzelfsprekend het ‘echte’ roei-gevoel.

Ondanks dat een roeimachine met water het meest authentieke gevoel geeft, zijn deze apparaten toch niet het meest voorkomend. Vooral in sportscholen wordt er vaak gekozen voor roeimachines met een luchtweerstand.

Dit komt omdat een roeitoestel met water meer onderhoud vereist dan een model op lucht. Denk aan het schoonmaken van de watertank en het water met enige regelmaat verversen.

Hoewel ze hierdoor minder vaak voorkomen in sportscholen, betekent het niet dat de apparaten niet geschikt zijn voor bij jou thuis. In tegendeel, een roeitrainer met water is uitermate geschikt voor thuis.

Voor- en nadelen

Je kunt je voorstellen dat een water roeier komt met een unieke set voor- en nadelen. Maar wat zijn deze voor- en nadelen eigenlijk? Hieronder hebben we een aantal van deze factoren voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van een water roeitrainer

Laten we beginnen met de leuke kant van het verhaal, namelijk de voordelen van een roeitrainer met waterweerstand. Hieronder hebben we de voordelen van deze apparaten voor je verzameld en opgesomd.

Realistisch

Uiteraard is het eerste voordeel het realisme van een water roeier.

Ondanks dat veel verschillende roeitrainers gebruikmaken van een lucht of elektromagnetisch weerstandssysteem is het gebruiken van een waterweerstand toch het meest realistische.

Het water geeft je namelijk qua weerstand echt het authentieke gevoel.

Fijner geluid

Waar de meeste roeitrainers met een andere weerstand een vervelend geluid kunnen maken, geeft een roeitrainer met waterweerstand een stuk fijner geluid.

Dit namelijk het geluid van water, dus een stuk rustgevender dan het statische geluid van een lucht- of magnetische weerstand.

Nadelen van een water roeitrainer

Zoals je je misschien kunt voorstellen, heeft ook een roeiapparaat met water wat nadelen. Hieronder hebben we de nadelen voor je op een rijtje gezet.

Onderhoud

Het onderhoud van een water roeier is meer dan die bij een lucht- of magnetische roeitrainer. Zo moet je de tank periodiek schoonmaken en het water verversen.

Prijs

Ook de prijs van een roeitrainer met waterweerstand is over het algemeen hoger dan die van een ander type. Hoewel dit natuurlijk geen astronomisch grote verschillen zijn, is het wel iets waar je rekening mee wilt kunnen houden.

Maar wat zijn de beste?

Nu we eigenlijk alle belangrijke punten van de water roeitrainer behandeld hebben wordt het tijd om er eentje uit te zoeken. Maar met het grote aanbod kun je je misschien wel wat overweldigd voelen.

Gelukkig hebben we de keuze wat makkelijker voor je gemaakt. Hieronder hebben we dan ook de beste waterrowers voor je op een rijtje gezet.

Zo kun je gemakkelijker een keuze maken en heb jij binnen een mum van tijd jouw nieuwe water roeitrainer in huis.

1. VirtuFit Pro Water 1000

virtufit_pro_water_resistance_row_1000

We bijten het spits af met een roeitrainer van Nederlandse bodem, namelijk de VirtuFit Pro Water 1000.

De roeitrainer is gemaakt van een combinatie van kunststof en metaal. Hierdoor is de water roeier te gebruiken tot een gewicht van maar liefst 227 kg. De dimensies van het toestel zijn 205 x 52 x 96 cm (LxBxH), waardoor je hem tot een lengte van 205 cm kunt gebruiken.

Het comfortabele zitje is gemonteerd aan een dubbele rails, waardoor je op een stabiele manier kunt trainen. De verstelbare pedalen zijn voorzien van bandjes, waarmee je gemakkelijk je voeten vastmaakt. Ook zijn deze voorzien van een antislip laag, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je wegglijdt.

De Pro Water 1000 beschikt over schoepen van een gepatenteerd kunststof, waardoor de weerstand uitdagend zwaar wordt. Uiteraard kun je door de waterweerstand het zelf zo uitdagend maken als je zelf wilt.

Kies gemakkelijk een van de 32 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s via de trainingscomputer. Ook kun je ervoor kiezen om je smartphone of tablet te koppelen om zo gebruik te maken van verschillende apps. Deze kun je gemakkelijk kwijt in de handige tablethouder.
2. VirtuFit Water Resistance Compact Row 800

row_800_compact

We zijn nog niet klaar met de modellen van VirtuFit! Zo hebben we nog de Water Resistance Compact Row 800.

De VirtuFit Water Resistance Compact Row 800, of in het kort de Row 800, is een compacte roeitrainer met waterweerstand.

Zo zijn de afmetingen van het apparaat slechts 160 x 52 x 87,5 cm (LxBxH). Ook kan deze nog worden ingeklapt om hem zo gemakkelijk op te bergen. Toch is het toestel te gebruiken tot een gewicht van 140 kg en een lengte van 200 cm.

De Row 800 beschikt over een watertank die onder de enkele rails geplaatst is. Hierdoor bespaart het toestel ruimte en zit je net wat hoger dan bij een gemiddelde roeitrainer.

Ook de Row 800 is voorzien van de gepatenteerde schoepen die voor een zware en uitdagende training zorgen.

De trainingscomputer laat je onder andere je tijd, afstand en hartslag eenvoudig en overzichtelijk terugzien. Je hartslag wordt gemeten door een losse borstband te koppelen. Een ideale toevoeging voor wie wat kleiner woont!
3. First Degree Fitness Apollo Pro XL

first_degree_fitness_roeitrainer_water

Stijlvol en sportief. Een combinatie die menig mens achter de oren doet krabben, maar de First Degree Fitness Apollo Pro XL absoluut waar weet te maken.

De roeitrainer is gemaakt van een combinatie van staal en essenhout. Hierdoor heeft het apparaat niet alleen een stijlvol uiterlijk, maar ook nog een draagkracht tot 150 kg. De afmetingen van 213,5 x 55 x 54 cm (LxBxH) zijn wat groot, maar het toestel is op te klappen.

Het waterweerstandssysteem zorgt ervoor dat je een realistische roei-ervaring krijgt. Het ‘XL’ model zorgt ervoor dat je 65% hogere weerstanden kunt instellen en een wisselaar hebt van 10 niveaus. Dit doe je via de draaiknop op de watertank. Ook kun je voor een zwaardere training meer water in de tank doen. Zo houd je zelf volledige controle over je oefeningen.

De trainingscomputer is voorzien van een aantal handige parameters. Deze zijn:

 • Tijd
 • Verbrandde calorieën
 • Wattage
 • Afstand
 • Slagen per minuut
 • Hartslag

De hartslag kan alleen worden gemeten als je een borstband koppelt. Ook kun je nog je smartphone of tablet koppelen om zo gebruik te maken van een scala aan verschillende sport apps.
4. Senz Sports R4000

r4000-roeitrainer-schuin

Wie sportieve roeitrainer zegt, zegt Senz Sports. En met de R4000 laat het bedrijf weer zien wat zij in huis hebben.

Deze sportieve roeitrainer met waterweerstand is gemaakt van een stevig aluminium en kunststof. Hoewel hij hierdoor wat minder stevig is dan andere modellen op deze lijst, kan hij alsnog een gewicht tot 120 kg aan.

Ook is het toestel te gebruiken tot 195 cm door zijn afmetingen; 198 x 58 x 50 cm (LxBxH). Het apparaat is na gebruik eenvoudig op te klappen, waardoor deze niet snel in de weg gaat staan.

De watertank zorgt ervoor dat je tijdens het roeien je weerstandsniveau aanpast. Dit doe je door eenvoudig harder of zachter te roeiend. Hierdoor is het toestel geschikt voor verschillende sporters.

Op de trainingscomputer van de waterrower kun je eenvoudig verschillende gegevens aflezen. Deze gegevens zijn:

 • Tijd
 • Afstand
 • Snelheid
 • Aantal slagen per minuut
 • Verbrandde calorieën

De Senz Sports R4000 is een instapmodel water roeier. Hierdoor beschikt hij niet over trainingsprogramma’s of de mogelijkheid te verbinden met je smartphone of tablet.

Daarentegen is de prijs wel heel erg vriendelijk en geschikt voor zo goed als iedere sporter.
5. WaterRower Roeitrainer A1

waterrower-a1

Hoewel de term “waterrower” gebruikt kan worden om een roeitrainer aan te duiden, heeft het merk WaterRower deze ook omgedoopt tot merknaam. En met de A1 laat het bedrijf meteen zien uit wat voor en hout zij gesneden zijn.

De roeitrainer is dan ook gemaakt een stevig en duurzaam essenhout, waardoor deze een belastbaar gewicht heeft van 150 kg. Ook zijn de afmetingen prettig, namelijk 211 x 57 x 51 cm (LxBxH).

Deze roeier is helaas niet op te klappen, maar wel weg te rollen dankzij de transportwieltjes aan de bodem.

De verstelbare en meebewegende voetsteunen zorgen voor een comfortabele training, samen met het fijne zitvlak.

Net als ieder ander model op dezelijst is ook de WaterRower A1 voorzien van een waterweerstand. Hierdoor kun je zelf tijdens het sporten bepalen hoe zwaar je traint.

Op de trainingscomputer van de A1 kun je gemakkelijk je gegevens zoals tijd, afstand, wattage en verbrandde calorieën terugzien.

Verder beschikt deze nog over 14 programma’s, alleen is het apparaat niet te koppelen met je smartphone of tablet. Wel kun je het toestel aansluiten via USB op je computer of laptop en de Waterrower software gebruiken om je progressie op te slaan en bij te houden.
6. Kettler AquaRower 700

aquarower-700-training

We blijven voorlopig ook nog even bij de houten modellen, want de Kettler AquaRower 700 is namelijk ook absoluut een water roeier voor in huis!

Het stalen en houten ontwerp van 213 x 52 x 56 cm (LxBxH) zorgt ervoor dat het toestel gebruikt kan worden tot 150 kg. De roeitrainer is voorzien van een dubbele rails, waardoor je niet alleen soepel kunt trainen, maar ook nog een stuk steviger kunt oefenen.

Het apparaat is nog voorzien van een ergonomische handgreep met extra grip, waardoor je zoveel kracht kunt zetten als je wilt zonder dat deze los glipt.

Door de grote watertank verder te vullen kun je een grotere weerstand creëren. Ook kun je met de draaiknop op de watertank ervoor zorgen dat de oefeningen zwaarder (5) of lichter (1) worden.

De AquaRower 700 is voorzien van een helder en duidelijk lcd-scherm, die je eenvoudig kunt koppelen met je smartphone of tablet. Zo kun je gemakkelijk verschillende apps, zoals KETTMaps gebruiken om zo doelgericht te kunnen trainen.
7. WaterRower roeitrainer Walnoot

waterrower_roeitrainer_walnoot

Tot slot hebben we nog de WaterRower roeitrainer Walnoot. Deze opvallende, stijlvolle en sportieve roeimachine met water is dan ook een van de prettigste van zijn soort.

Gemaakt van Amerikaans walnotenhout en behandeld met Deense olie, is deze prachtig uitziende water roeier een aanwinst voor iedere sportfanaat.

Het apparaat is 209 x 57 x 51 cm (LxBxH) is inklapbaar en weg te rollen dankzij de transportwieltjes. Hierdoor zal het stijlvolle apparaat niet snel in de weg staan.

Het toestel is voorzien van een dubbele rails. Deze zorgt ervoor dat het toestel niet alleen comfortabel aanvoelt, maar ook een stuk steviger. De voetpedalen zijn voorzien van een antislip laag, waardoor uitglijden een probleem van het verleden is.

Zoals de naam van het merk al doet vermoeden is ook dit model voorzien van een waterweerstand. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk je eigen intensiteit kunt bepalen.

Het heldere lcd-scherm van het toestel geeft je een selectie van 9 voorgeprogrammeerde programma’s en de volgende parameters:

 • Tijd
 • Afstand
 • Verbrandde calorieën
 • Aantal slagen
 • Hartslag

Om de hartslag af te kunnen lezen moet je wel een losse borstband koppelen.
Conclusie

Het gebruiken van een roeitrainer met waterweerstand is een ideaal realistische uitdaging voor iedere sporter.

Deze apparaten zijn er dan ook op gemaakt om zo uitdagend mogelijk te zijn op een manier waarop je denkt echt op het water te zitten.

Welk model waterRower kies jij?

Meer koopgidsen:

Categorieën: Roeitrainers

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *