Hoe vind je een stille roeitrainer?

stille_roeitrainer

Op welke momenten op de dag train je het liefste? Doe je dit het liefste ’s ochtends vroeg? Of geef je de voorkeur aan een late avond training?

Als je ’s ochtends of ’s avonds wilt trainen, is het aan te raden om voor een stille roeitrainer te kiezen.

Maar, wat is een stille roeitrainer precies? Hoeveel geluid produceert een stille roeitrainer? En hoe kun je voor een zo’n stil mogelijke roeitrainer kiezen?

In dit artikel zetten wij alle informatie over stille roeitrainers voor je op een rijtje.

Wat is een stille roeitrainer?

In de basis is een roeimachine geen heel stil apparaat. Mocht je voor een echt stil cardioapparaat willen gaan, kies je beter voor bijvoorbeeld een hometrainer.

Uiteraard bestaan er wel de nodige verschillen op het gebied van geluid. Het lastige is alleen dat geen enkel merk het geluidsniveau aanduidt.

Geen enkele fabrikant geeft aan dat model X geluidsniveau Y heeft. Je moet daarom vooral afgaan op de kenmerken van het apparaat én de ervaringen van andere gebruikers.

Welk weerstandssysteem is het stilste?

stille roeimachine

Bij het uitkiezen van een stille roeimachine moet je goed op het weerstandssysteem letten. De beste keuze op dit gebied is een magnetisch weerstandssysteem.

Een kenmerk van dit systeem is het gebrek aan geluid. Doordat dit systeem gebruik van magneten maakt, is er wél sprake van wrijving, maar géén sprake van geluid.

Met een roeitrainer met magnetische weerstand train je zodoende ook ’s avonds laat nog.

Ook kun je kiezen voor een elastische weerstand, maar deze variant is erg zeldzaam en biedt een minder goede gebruikerservaring.

Kies je voor bijvoorbeeld waterweerstand of luchtweerstand? Dan moet je goed rekening houden met behoorlijke verschillen.

Het lastige hierbij is dat dit echter niet alleen van het weerstandssysteem afhankelijk is. Roeitrainer X maakt bijvoorbeeld een stuk minder geluid dan roeitrainer Y.

Welke aspecten hebben invloed op het geluid?

Bij een roeitrainer draait het meeste om het weerstandssysteem.

Maar, dat is niet de enige beïnvloedende factor:   

  • Kwaliteit: over het algemeen maken de betere roeitrainers minder lawaai dan matige roeitrainers. Dit komt onder meer door het materiaalgebruik. De betere roeitrainers zijn van betere materialen vervaardigd, waardoor het geluidsniveau automatisch lager ligt.
  • Intensiteit: train je héél intensief op een roeitrainer? Dan is dit ook van invloed op het geluidsniveau. Des te intensiever je een roeitrainer belast, des te meer geluid de roeitrainer produceert.
  • Materiaal van de roeitrainer zelf: een fabrikant heeft bij het fabriceren van een roeitrainer de keuze uit de nodige materialen. Een kunststof of aluminium roeitrainer behuizing maakt bijvoorbeeld een ander geluid dan een houten roeitrainer behuizing.

Het lastige hierbij is dat deze factoren met elkaar van doen hebben.

Heeft een fabrikant voor een roeitrainer van een belabberde kwaliteit met magnetische weerstand gekozen? Dan maakt de roeitrainer meer lawaai dan een roeitrainer van een top kwaliteit met magnetische weerstand.

Tussen welke stille roeitrainers kun je kiezen?

stille_roeitrainer_tunturi

Is een stille roeimachine precies hetgeen waar je naar op zoek bent?

Dan doe je er verstandig aan om eerst je pijlen te richten op een magnetisch weerstandssysteem. Dit is in de basis het weerstandssysteem dat het minste geluid met zich meebrengt.

Ten tweede is het aan te raden om je pijlen te richten op de betere merken.

Ga altijd voor een roeimachine van een A-merk, zoals Tunturi, VirtuFit of Focus Fitness. Deze merken leveren kwaliteit en richten zich óók op het beperken van het geluidsniveau.

Ten derde zou je goed naar de plaatsing van de roeitrainer moeten kijken.

Plaats de roeitrainer bijvoorbeeld zoveel mogelijk in het midden van een kamer. En zorg ervoor dat de roeitrainer volledig waterpas in de kamer komt te staan.

Tot slot zou je goed naar ervaringen van andere gebruikers moeten kijken. Kan een roeitrainer op héél veel lovende woorden over het geluidsniveau rekenen? Dan is dat veelzeggend.

Dit werkt echter ook de andere kant op. Een roeitrainer waarbij gebruikers regelmatig over het geluidsniveau klagen, lijkt een minder goede keuze te zijn.

Onder meer onderstaande roeitrainers zijn prima stille varianten:

  • Tunturi Competence R20: deze populaire roeimachine beschikt over een magnetische weerstandssysteem. Ook is deze roeitrainer van de juiste materialen vervaardigd.
  • Focus Fitness Row 3: ook dit is een prima stille roeitrainer. Bij deze roeitrainer valt zowel het minieme geluidsniveau als het interessante prijskaartje direct op.
  • VirtuFit Ergometer Semi-Pro: als je de roeitrainer voor semiprofessioneel gebruik in wilt zetten, is dit de beste keuze. Deze roeimachine is wel iets duurder, maar is bijzonder stil.


Meer artikelen:


Categorieën: Roeitrainers

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *