Focus Fitness Row 3 – Uitgebreide review

focus-fitness-row-3-header

Ben jij geïnteresseerd in het kopen van de Focus Fitness Row 3 roeitrainer?

Dan wil je waarschijnlijk weten hoe het zit met de prestaties van dit fitnessapparaat..

Omdat ik weet dat het niet eenvoudig is om een roeitrainer te kopen, zónder dat je hem eerst hebt kunnen testen, heb ik deze uitgebreide review geschreven.

Zo help ik jou direct goed op weg.

Ik vertel jou álles wat je moet weten over deze roeitrainer. Welke eigenschappen heeft de Focus Fitness Row 3? Voor wie is hij het meest geschikt? En voor wie juist helemaal niet?

Tot slot vertel ik je meer over mijn persoonlijke ervaringen met het toestel, zodat je er een goed beeld bij krijgt.

Bekijk voordat we beginnen alvast de beste prijs van dit moment via de knop hieronder:


Focus Fitness Row 3 – Belangrijkste eigenschappen op een rijtje 

Voor we het hebben over de praktische aspecten van het kopen van deze roeitrainer, kunnen we het best eerst eens hebben over de eigenschappen van dit toestel.

Daarom zet ik voor jou de belangrijkste specificaties op een rij, met wat extra uitleg erbij.  

Stevigheid en stabiliteit 

Wat je zeker niet wilt meemaken met een fitnesstoestel, is dat het omvalt tijdens het sporten.

Dat is ook meteen de reden waarom ik altijd even de aandacht wil vestigen op de stabiliteit van een bepaald toestel.

Algemeen genomen, kan je de stevigheid van een roeitrainer herkennen aan het gewicht van het toestel zelf. Deze Focus Fitness Row 3 roeitrainer weegt maar liefst 35 kilogram.

row-3-roeimachine

In vergelijking met een hometrainer is dat misschien nog niet zo veel, maar voor een roeitrainer is dat zeker niet slecht. 

Door het countergewicht van 35 kilogram, is deze roeitrainer bestemd voor mensen met een gewicht tot 120 kilogram.

Ook dit maximale belastbare gewicht zegt natuurlijk iets over de stevigheid. Met deze specificaties zou ik niet durven zeggen dat deze roeitrainer aan de top staat, maar zeker ook niet onderaan de ladder.

Wat de stevigheid betreft, valt dit toestel netjes in het midden. 

In tegenstelling tot stevigheid, wordt de stabiliteit voornamelijk bepaald door het contact met de vloer. Iedereen weet dat het aantal contactpunten belangrijk is voor een verdeling van het gewicht.

Bij de Focus Fitness Row 3 roeitrainer zit ook dat zeker goed. Je kunt er intensief op trainen, zonder dat het toestel begint te wankelen.  

Meestal worden de goedkopere toestellen gezien als minder stevig, maar in dit geval hoeft het toestel zeker niet onder te doen voor de duurdere varianten die op de markt zijn.

Zo komen we meteen ook tot het volgende puntje… 

Hoe is de algemene kwaliteit? 

row-3-voorkant

Naast stevigheid en stabiliteit, moeten we het ook even hebben over de algemene kwaliteit van het toestel.

Zoals je waarschijnlijk wel al had verwacht, is deze roeitrainer niet van hetzelfde kwaliteitsniveau als een professionele roeitrainer.

Alleen moet je ook goed beseffen dat je zoiets helemaal niet nodig hebt voor recreatief gebruik. De Focus Fitness Row 3 doet alles wat hij moet doen

Ook wanneer we de afwerkingsgraad en de kwaliteit van de materialen bekijken, moet ik toegeven dat het goed zit bij deze roeitrainer.

Er werden geen luxueuze materialen voor gebruikt, maar wel robuuste en duurzame materialen. Het frame is uiterst sterk, waardoor men ook een hele lange garantieperiode kan geven op het frame en op het laswerk.  

Natuurlijk kan je nooit voorspellen hoe lang zo een fitnesstoestel zal meegaan, maar in dit geval heb ik er alle vertrouwen in dat het wel eens langer dan 10 jaar zou kunnen zijn.

Ook voor de afwerking werden er mooie materialen gebruikt. Men heeft zelfs een rode accentkleur aangebracht, om het toestel er nog wat sportiever te laten uitzien.

Over het merk

Deze roeitrainer werd ontworpen en gecommercialiseerd door het merk Focus Fitness. Dit jonge merk heeft de laatste jaren al heel wat harten van klanten sneller doen slaan.

Vroeger werden ze niet zo serieus genomen, maar ondertussen hebben de mensen wel door dat de toestellen die ze leveren, van goede kwaliteit zijn.

Focus Fitness doet dan ook zijn uiterste best om de feedback die ze krijgen ter harte te nemen. Bij de ontwikkeling van een nieuw product weten ze zichzelf daardoor ook elke keer te overtreffen.

Op dit moment staat Focus Fitness vooral bekend als het merk dat fitnesstoestellen levert tegen een betaalbare prijs. 

Het vliegwiel 

Een van de belangrijkste onderdelen in een roeitrainer, is het vliegwiel. Deze Focus Fitness Row 3 beschikt over een groot vliegwiel van maar liefst 12 kilogram.

Indien je nog niet bekend bent met het kopen van fitnessapparaten, dan heb je waarschijnlijk geen enkel idee waarom dat van belang is.

Wel, ik zal het je uitleggen: het gewicht van het vliegwiel is bepalend voor de intensiviteit van jouw training. 

Des te zwaarder het vliegwiel is, des te intensiever jij kunt gaan sporten. Het omgekeerde geldt ook, met een heel licht vliegwiel zal de intensiviteit van jouw trainingen niet al te hoog liggen. 

Vliegwielen van 12 kilogram worden heel vaak gebruikt tegenwoordig, dus bij deze roeitrainer zit dat ook vast en zeker goed.

Je kunt gemakkelijk intensieve trainingen houden en zo jouw prestaties verbeteren. Over de intensiviteit van je training gesproken.. Hieronder bespreken we de weerstanden van dit apparaat. 

Weerstand 

Er bestaan vandaag de dag nog steeds roeitrainers, waarbij je de weerstand manueel moet aanpassen.

Dat is echter niet zo handig, want dan moet je iedere keer stoppen met sporten om van weerstand te veranderen.

De tegenhanger van een manuele weerstand, is een elektronische weerstand, zoals ook de Focus Fitness Row 3 er één heeft.  

Door gebruik te maken van een elektronische weerstand, hoef je niet meer te stoppen met sporten om de weerstand te verhogen of te verlagen.

Je kunt hem makkelijk aanpassen tijdens jouw training, om het zo nog net wat intensiever, of net iets minder zwaar te maken. 

Deze Focus Fitness Row 3 roeitrainer beschikt over 16 verschillende weerstandsniveaus. In gewone mensentaal, wil dat zeggen dat je de intensiviteit kunt regelen tot 16 trappen.

Trap 1 is natuurlijk de lichtste, maar per stap die je omhoog gaat wordt het net iets zwaarder.

De combinatie van het zware vliegwiel, met deze 16 weerstandsniveaus, zorgen ervoor dat je goed kunt trainen op jouw tempo, of dat nu heel intensief is, of net heel rustig.

Trainingsprogramma’s en verrassende simulator 

Indoor roeien is leuk natuurlijk, maar het is toch niet helemaal hetzelfde als buiten roeien.

Het probleem dat elke sporter ervaart bij het fitnessen, is dat er niet al te veel variatie inzit.

Mocht je gewoon elke week een aantal trainingen uitvoeren op de Focus Fitness Row 3, dan zou dat na verloop van tijd kunnen beginnen vervelen. 

Gelukkig heeft Focus Fitness ook daar al iets voor voorzien. Door middel van diverse trainingsprogramma’s, kan je veel meer afwisseling brengen in jouw indoor trainingen.

Door regelmatig van programma te wisselen, houd je het spannend en zelfs uitdagend voor jezelf. Deze roeitrainer beschikt over maar liefst 12 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s.

Er zitten heel verschillende programma’s in, zoals bijvoorbeeld voor een intervaltraining, zelfs een helling programma. 

Switchen tussen de diverse programma’s, alsook jouw voortgang bijhouden, doe je via de trainingscomputer.

De computer van de Focus Fitness Row 3 is voorzien van een lcd-display dat alles duidelijk weergeeft. Zo kan je zelfs tijdens het sporten nog lezen wat erop staat. 

display-trainingscomputer

Om het indoor roeien nog wat spannender te maken, kan je via de trainingscomputer ook kiezen voor de optie “race modus”.

Via dit programma kan je een competitiewedstrijd laten simuleren, waarin je het moet opnemen tegen de computer.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om ook tegen anderen te spelen, maar wie weet komt dat nog wel in de toekomst bij een nieuwe versie van dit toestel. 

De combinatie van al deze mogelijkheden zorgen ervoor dat je vergeet dat je binnen aan het sporten bent.

Al die variatie houd je gewoon extra gemotiveerd, waardoor je jezelf volledig kunt blijven geven.

De plus- en minpunten op een rijtje 

Nu heb je hopelijk al een goed idee van alle functies van deze roeitrainer.

Om het nog makkelijker te maken, zet ik nog even de plus- en minpunten op een rijtje. 

Positieve punten: 

  • Een heel kwalitatief toestel, zeker voor zijn prijs
  • Zwaar vliegwiel van 12 kilogram 
  • Eenvoudige, maar mooie afwerking 
  • Veel variatie dankzij de leuke trainingsprogramma’s en de wedstrijd simulator 
  • Elektronisch weerstandssysteem, waardoor je niet meer moet stoppen met sporten om de weerstand te veranderen 

Negatieve punten: 

  • Helaas nog geen multiplayer mogelijk 
  • Niet bestemd voor super intensief alledaags gebruik 

Voor wie is de Focus Fitness Row 3 roeitrainer (niet) geschikt? 

row-3-roeitrainer-ingeklapt

Wanneer je zelf een roeitrainer wilt gaan aankopen, dan is het vaak niet makkelijk om in te schatten welke toestellen voor jou bestemd zijn en welke niet.

Aangezien ik al redelijk wat roeitrainers heb geprobeerd in mijn leven, kan ik je ongeveer wel vertellen voor wie deze Focus Fitness Row 3 geschikt is. 

Het belangrijkste doelpubliek, dus de mensen die er echt veel aan zullen hebben, zijn gewone gezinnen.

Dit toestel is bestemd voor mensen die graag wat willen sporten om zich te kunnen vermaken, of gewoon om een beetje in vorm te blijven.

De mogelijkheden van het toestel zijn zeer uitgebreid, waardoor je makkelijk kunt afwisselen tussen meer intensieve en net minder intensieve trainingen.

Zoals ik bij de negatieve punten al aanhaalde, is dit geen toestel om gedurende meerdere uren per dag intensief te gebruiken. Het is eerder zo’n toestel dat bestemd is voor wanneer één gezinslid graag wil roeien.  

Daarmee wil ik vooral aangeven dat de Focus Fitness Row 3 niet echt bestemd is voor gebruik door competitieve roeiers.

Uiteraard zouden zij ook wel kunnen trainen op deze roeitrainer, maar er zitten gewoon te weinig mogelijkheden in om hun prestaties onder controle te houden.

De meetinstrumenten zijn daarvoor veel te beperkt. Maar gewone families hebben die ook helemaal niet nodig. 

Aan de andere kant, moet je weten dat dit geen professionele roeitrainer is. Ik ben rotsvast overtuigd van de kwaliteit van deze trainer voor thuis, maar de Focus Fitness Row 3 hoort niet thuis in een sportschool of dergelijke.

Ook revalidatiecentra of fysiotherapeuten zullen hoogstwaarschijnlijk beter af zijn met een ander toestel, waarbij de kracht die moet worden geleverd, beter beheerst kan worden. 

Conclusie: dit is een perfect toestel voor thuisgebruik.


Mijn ervaring met de Focus Fitness Row 3 

focus-fitness-row-3-review

Uiteraard zou ik geen review schrijven over een Focus Fitness Row 3 roeitrainer, mocht ik hem zelf niet uitbundig hebben uitgetest.

Aangezien ik dit wel vaker doe, heb ik voor mezelf dan ook een soort routine opgebouwd.

Elke keer er een nieuw toestel arriveert, of ik word uitgenodigd om een toestel te gaan proberen, doorloop ik een heel lijstje met vragen.

Op die manier ben ik in staat om er nadien ook een uitgebreide review van te maken. 

Hierboven hebben we reeds besproken hoe het zit met de specificaties van het toestel, maar nu zal ik je wat meer vertellen over mijn persoonlijke ervaring met de Focus Fitness Row 3. 

Montage en installatie 

Veel mensen vergeten vaak waar het begint. Je begint niet met het beoordelen van een roeitrainer, van zodra je zit te trainen.

Het beoordelen van een roeitrainer begint al bij de aankomst van het pakket. Sommige fitnesstoestellen zijn erg goed verpakt, terwijl andere fabrikanten er een beetje nonchalant mee omspringen. 

Van deze Focus Fitness Row 3, moet ik alleszins zeggen dat hij erg stevig was verpakt. Alle onderdelen zaten goed vast, zodat ze niet tegen mekaar konden schuren tijdens het transport.

Dit geeft meestal ook een goede indicatie over de staat waarin het product verkeert bij het arriveren. Mijn roeitrainer was volledig ongeschonden tot aan mijn voordeur geraakt, dus ik ben een gelukkig man. 

Na het uitpakken, begint uiteraard de montage, want deze roeitrainer wordt niet als één geheel geleverd.

De Focus Fitness Row 3 roeitrainer wordt geleverd met alle benodigdheden voor de montage, zodat je meteen aan de slag kunt gaan.

Het bijgeleverde gereedschap voelde stevig aan en nog belangrijker: het deed wat het moest doen. Ook de handleiding was voldoende uitgebreid, zodat ik duidelijk kon zien welke stappen ik moest doorlopen. 

Hoewel ik niet bepaald een handige Harry ben, moet ik toch toegeven dat de montage van deze roeitrainer, eigenlijk wel kinderspel was.

Ik weet niet meer precies hoe lang ik eraan heb gewerkt, maar ik schat iets meer dan een half uur.

In feite waren er niet zo heel veel stukken die je moest monteren. Het frame en zeker het vliegwiel maakten het wel even lastig, aangezien die stukken een beetje zwaarder zijn om te verplaatsen. 

Ik ga niet zeggen dat het ideaal was, maar bij mij is de montage gelukt met één persoon.

Twee extra handen waren misschien wel makkelijk geweest, maar het is zeker niet noodzakelijk. 

Mijn eerste indruk 

row-3-achterkant

Op het eerste gezicht was ik al zeer tevreden met wat ik te zien kreeg..

Zoals verwacht, ziet de roeitrainer er heel mooi uit, maar je merkt wel dat men gebruik heeft gemaakt van standaard materialen.

Ik weet dat ik het niet mag vergelijken met toestellen uit een hogere prijscategorie, want je krijgt duidelijk wel veel waarde voor je geld.

Bovendien zorgen de accenten in het toestel wel nog voor een beetje een sportieve uitstraling.

Bij mij persoonlijk staan mijn fitnessapparaten in een aparte ruimte, maar deze roeitrainer zou zelfs in de woonkamer niet misstaan. 

Naast het uitzicht, heb ik ook even getest of het toestel inderdaad zo stabiel is als verwacht.

Ook daar viel helemaal niets over te zeggen, want het stond erg stevig op de grond. Bovendien had ik nooit het gevoel dat het zou beginnen wankelen wanneer ik erop ging zitten.  

Wat me wel een beetje tegenviel, was mijn eerste indruk over de handleiding.

Ik dacht snel even te bekijken hoe alles werkte, maar de handleiding was niet wat ik ervan verwacht had.

Op sommige delen vond ik dat er vrij kort over de onderwerpen werd geschreven. Terwijl er op andere plaatsen zoveel info bij elkaar stond, dat het een beetje een warboel werd.

Ik besloot dan ook om de handleiding aan de kant te leggen. In principe denk ik niet dat je de handleiding echt nodig hebt, want alles wijst zichzelf een beetje uit.

Bovendien vind je ook online nog meer dan voldoende info, mocht het toch nodig zijn.

Comfort en gebruiksgemak 

Uiteraard kan het niet de bedoeling zijn dat jouw roeitrainer even comfortabel zit als de bank.

Toch is een beetje comfort wel belangrijk, want anders kan een training nog zwaarder doorwegen op je spieren en gewrichten.

Het ergonomische zitvlak is zo ontwikkeld, dat je makkelijk een goede houding kunt aannemen tijdens het roeien.

Bovendien rolt het zitvlak ook erg soepel over de rails. 

zitje-roeitrainer

De trainingscomputer is vrij eenvoudig en daardoor is het erg makkelijk om deze Focus Fitness Row 3 roeitrainer te bedienen.

Zoals ik daarnet al aanhaalde, wijst het gebruik van dit toestel zichzelf ook een beetje uit. De trainingsprogramma’s zijn eenvoudig te selecteren via de knoppen bij het display en het is ook super gemakkelijk om het weetstandsniveau aan te passen. 

Veel fitnesstoestellen hebben één of meerdere keren per jaar een onderhoudsbeurt nodig. Gelukkig is dat bij deze Focus Fitness Row 3 niet het geval.

Het toestel is namelijk helemaal onderhoudsvrij. Wel is het aan te raden om de roeitrainer regelmatig een hygiënische beurt te geven.

Het is namelijk niet meer dan logisch dat er wat zweet op het toestel zal terechtkomen. En bovendien wil je geen vuile plekken maken.


De trainingsprogramma’s 

Zelf ben ik een grote voorstander van trainingsprogramma’s. Ze brengen zoveel variatie in jouw fitnessbeleving, dat je er veel meer plezier aan kunt beleven.

Door te sporten met diverse programma’s, kan ik mezelf gemotiveerd houden, want ik wil steeds nog beter worden in een bepaald programma. 

Met 12 diverse programma’s biedt deze Focus Fitness Row 3 volgens mij genoeg mogelijkheden aan.

Het is inderdaad zo dat er roeitrainers zijn met nog veel meer programma’s, maar persoonlijk denk ik niet dat je daar nog veel aan hebt.

Na verloop van tijd zal je vanzelf wel gaan merken, dat je steeds gaat afwisselen tussen enkele programma’s. Er is niemand die echt elk programma graag gebruikt.

Daarom denk ik dat je zeker niet extra moet betalen voor meer programma’s. Het is natuurlijk wel leuk als ze erop zitten, maar ik zou er mijn geld niet aan geven. 

Trainen in stilte 

Persoonlijk denk ik, dat er heel wat huishoudens zullen zijn, die hun roeitrainer op een publieke plaats in de woning zetten.

Daarmee bedoel ik dat ze kiezen voor de woonkamer of eventueel voor de hal. Op zich kan dat natuurlijk geen kwaad, maar je moet er wel rekening mee houden dat je anderen zou kunnen storen tijdens het sporten. 

Gelukkig is deze Focus Fitness Row 3 roeitrainer fluisterstil tijdens de training. Daardoor kan je heerlijk sporten terwijl je andere huisgenoten hun ding doen. 

Handige functies 

Persoonlijk vind ik het altijd nuttig om je hartslag te kunnen controleren tijdens het sporten. Op die manier kan je een inschatting maken of je traint op het juist niveau.

Wordt jouw hartslag wat te hoog, dan is de kans groot dat je jouw lichaam overbelast. Valt je hartslag daarentegen lager uit dan verwacht, dan is jouw training waarschijnlijk niet zo intensief. 

Deze Focus Fitness Row 3 beschikt over hartslagsensoren in de handvaten. Zo kan je tijdens het sporten makkelijk je hartritme in het oog houden.

handgrepen

Mocht je dat willen, dan kan je ook nog een externe hartslagband aankopen. Die banden meten over het algemeen zelfs nog iets nauwkeuriger en dan hoef je jouw handen niet de hele tijd op dezelfde plaats te houden. 

Wat me erg prettig lijkt voor de mensen die thuis niet zoveel plaats hebben, is het feit dat je de Focus Fitness Row 3 roeitrainer kunt opklappen.

Op die manier is het heel makkelijk om het toestel te verplaatsen wanneer dat nodig is.

Ook kan je het toestel op die manier veel compacter aan de kant plaatsen wanneer je hem niet gebruikt. 

Wat vinden anderen van de Focus Fitness Row 3? 

roeitrainer-best-reviewed

Uiteraard is mijn mening niet de enige. Ook online vind je heel wat reacties van anderen die deze roeitrainer in huis hebben gehaald.

Doordat het toestel al wat langer op de markt is, zijn er al heel wat mensen die het toestel hebben kunnen uitproberen. Ik heb dan ook verschillende reviews geanalyseerd, en er de belangrijkste punten uit gehaald.

Mocht je deze zelf willen bekijken kun je dat hier doen. Ook op bol.com staan er een aantal.

Wat me opviel, was dat iedereen het ermee eens was: dit toestel is erg stabiel.

Wat ik wel kon lezen, was dat bij mensen die iets zwaarder zijn, het toestel toch lichtjes kon gaan wankelen tijdens een intensieve training.

Zelf heb ik het echter nooit meegemaakt, maar ik zit ook nog ver van de 120 kilogram grens. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, want het is niet dat het toestel zou omkantelen. 

Wat me ook opviel, was dat iedereen wel degelijk een programma op zijn of haar maat kon vinden.

De ene was meer onder de indruk van het interval programma, de andere was dan weer meer onder de indruk van het combinatieprogramma, maar uiteindelijk kon wel iedereen iets vinden dat bij hem past.

Op die manier kan iedereen het meeste uit zijn training halen en blijf je ook met plezier trainen. 

Tot slot wil ik de aandacht nog even vestigen op de prima prijs- kwaliteitverhouding.

Zelf heb ik het in deze review nog niet zo uitdrukkelijk benadrukt, maar het toestel is te koop voor een zeer interessante prijs.

Bovendien krijg je echt enorm veel waarde terug voor dat geld, zeker in vergelijking met andere toestellen uit dezelfde prijscategorie.

Net als altijd, is Focus Fitness er ook met deze Focus Fitness Row 3 in geslaagd om een prachtig toestel op de markt te brengen, voor een betaalbare prijs. 

Conclusie: is het een goede deal? 

Hopelijk heb je nu een goed beeld gekregen over wat de Focus Fitness Row 3 precies is. Ook hoop ik dat je wat hebt aan de voor- en nadelen die ik heb besproken. 

Ik moet er niet al te lang over nadenken. Ik ben er echt van overtuigd dat de Focus Fitness Row 3 roeitrainer het ideale toestel is voor veel mensen.

Het toestel is uiterst geschikt voor thuisgebruik, door één of eventueel twee à drie personen van het gezin. Veel hangt natuurlijk af van de frequentie waarmee jullie sporten. 

Het toestel beschikt over zeer mooie theoretische specificaties, die ook in de praktijk goed tot hun recht komen.

Na de Focus Fitness Row 3 te hebben getest op verschillende aspecten, ben ik ervan overtuigd dat je er veel plezier aan gaat beleven. 

Mocht je nog twijfelen, dan zou ik je zeker aanraden om alles nog eens goed door te nemen en het even te laten bezinken.

Op de productpagina kan je nog meer informatie vinden en kan je deze Focus Fitness Row 3 roeitrainer ook meteen bestellen.

Ik wens je nu al veel succes met je eerste training! Klik hieronder en bekijk de Row 3 voor de beste prijs.

Veelgestelde vragen

Welke is beter: de Row 3 of de VirtuFit Row 450?

De vergelijking Focus Fitness Row 3 vs VirtuFit Row 450 is een begrijpelijke, aangezien beide roeitrainers in hetzelfde prijssegment vallen. Uit onze ervaringen zijn beide machines ongeveer gelijkwaardig. Wel is het zo dat de Row 3 goedkoper is, waardoor dit over het algemeen de beste keus is.

Kan ik de Row 3 bij Coolblue kopen?

Nee, Coolblue verkoopt deze roeitrainer niet en gaat dit (voorlopig) ook niet doen. Bekijk dus hierboven direct de beste prijs van dit moment.


Meer reviews:

Heb jij ook ervaringen met de Focus Fitness Row 3? Laat het hieronder weten in een reactie!

Categorieën: Reviews

1 reactie

Nienke · maart 20, 2024 op 3:04 pm

De vraag welke beter is, de Row 3 of de VirtuFit Row 450 is reeds gesteld, maar welke maakt minder geluid? En komen beide niet van de grond wanneer je hard traint? Oftewel, welke is beter wanneer je naar decibel en stabiliteit kijkt? Bedankt alvast!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *