Roeitrainer of crosstrainer? Ontdek de beste keus!

crosstrainer_versus_roeiapparaat

Als je op zoek bent naar het perfecte fitnessapparaat voor bij jou thuis dan kom je al gauw bij een roeitrainer of crosstrainer uit. Deze toestellen kunnen beide dan ook wonderen verrichten voor jouw gezondheid en conditie.

Maar als je moet kiezen tussen de twee dan moet je al snel een vergelijking gaan maken. Gelukkig maken wij het voor jou makkelijk. Zo stellen wij de vraag: roeitrainer vs crosstrainer; welke is geschikt voor jou?

In dit artikel gaan we de twee apparaten met elkaar vergelijken. Zo bespreken we de overeenkomsten en verschillen en geven we je de voor- en nadelen aan de toestellen.

Roeitrainer vs crosstrainer: de overeenkomsten

We beginnen onze vergelijkende reis met een blik op de overeenkomsten tussen een roeitrainer en crosstrainer.

Want ondanks dat de apparaten behoorlijk van elkaar verschillen zijn er ook een aantal overeenkomsten.

Gebruiksvriendelijkheid

Als we gaan kijken naar welke van de twee toestellen, roeitrainer of crosstrainer, het meest gebruiksvriendelijk is, is het lastig zeggen. Dit komt omdat beide toestellen ontworpen zijn om juist erg gebruiksvriendelijk te zijn.

Hoewel crosstrainers een reputatie hebben om wat uitgebreider te zijn dan roeitrainers qua opties, zijn beide uitermate toegankelijk voor beginners. Je hoeft dus absoluut niet veel verstand te hebben van fitnessapparatuur om gebruik te maken van de twee.

Perfect voor thuis

roeimachine_of_elliptical_trainer

Misschien dat als je al een tijdje op zoek bent naar een roeitrainer of crosstrainer dat je al tot de conclusie bent gekomen dat beide apparaten ideaal voor thuis zijn.

Dit is dan ook absoluut het geval. Zowel een roeitrainer als crosstrainer zijn erg geschikt voor verschillende woningen, ook op een verdieping. Dit komt omdat beide toestellen stil in gebruik zijn en zonder begeleiding gebruikt kunnen worden.

Ook qua opbergen zijn beide toestellen perfect voor in huis. Beide apparaten zijn namelijk in veel gevallen voorzien van transportwieltjes waarmee je het toestel gemakkelijk uit de weg rolt.

Bij een roeitrainer komt het zelfs vaak voor dat je de rails van het apparaat kunt opklappen om ruimte te besparen!

Full-body work-out

Het gebruiken van een roeitrainer of crosstrainer zorgt voor een complete training. Waar je bij veel andere fitnessapparaten vooral focust op een specifieke spiergroep is dat bij een roeitrainer of crosstrainer anders.

Beide apparaten zorgen voor een training voor je hele lichaam; een zogeheten full-body work-out.

In beide gevallen drijf je het toestel aan met je benen, maar je bent ook continu met je armen en romp in beweging.

Hierdoor train je je complete lichaam in een oefening!

Roeitrainer vs crosstrainer: de verschillen

Een goede vergelijking bevat niet alleen overeenkomsten, maar vooral ook verschillen!

Want ondanks de flinke hoeveelheid overeenkomsten zijn er misschien nog wel wat meer verschillen. Hieronder zullen we deze verschillen eens flink onder de loep gaan nemen.

De beweging

virtufit-ergometer-roeitrainer-semi-pro-sfeerbeeld

Laten we beginnen met misschien het meest voor de hand liggende verschil, de beweging. Want waar je met een crosstrainer een lopende beweging maakt, maak je met een roeitrainer uiteraard een roeiende beweging.

Ondanks dat beide apparaten zorgen voor een full-body work-out doen zij dit toch op hun eigen manier. Het is dus goed om na te gaan wat jij zelf een fijnere manier van trainen vindt.

Spiergebruik

crosstrainer_versus_roeiapparaat

Zoals we al eerder hebben besproken zijn beide apparaten toestellen die geschikt zijn voor een full-body work-out. Maar ondanks dat dit voor beide apparaten geldt zit er toch verschil in de spiergroepen waar écht de nadruk op ligt.

Doordat het trainen met een crosstrainer veel weg heeft van wandelen of hardlopen train je vooral vanuit je benen. Doordat je je armen meebeweegt train je deze ook, alleen de nadruk ligt meer op de onderste helft van je lichaam.

Bij een roeitrainer zit dit net andersom. Zo zijn de belangrijkste doelgroepen waar je op traint met een roeitrainer je schouders, armen en je core. Je traint op deze manier vooral op de bovenste helft van je lichaam.

Doelgroep

Het klopt dat zowel een roeitrainer als crosstrainer erg toegankelijk zijn, maar toch zijn de doelgroepen waar deze apparaten op ontworpen zijn anders.

Zo is een crosstrainer bedoeld voor een erg grote en diverse groep mensen, maar ook op mensen die minder ter been zijn of aan het revalideren.

Het gemak van het gebruik en de belasting op de gewrichten zorgt dat het apparaat gemakkelijk door deze doelgroepen te gebruiken is.

Een roeitrainer is daarentegen erg gemakkelijk in gebruik, maar niet geschikt voor deze doelgroep.

Het is dan ook verstandig dat je fysiek geen gebreken hebt. Dit komt omdat het gebruiken van een roeitrainer wat meer risico’s met zich meebrengt op het gebied van blessures. Denk hier dus voor de aanschaf goed over na.

Maar welk toestel is nu voor mij geschikt?

We kunnen ons goed voorstellen dat het lastig kiezen is tussen een roeitrainer of crosstrainer.

Gelukkig hebben wij een aantal dingen voor je op een rijtje gezet die jouw keuze hopelijk wat makkelijker kunnen maken.

Doelstelling

thuis_afvallen_roeiapparaat

Iedereen heeft zijn of haar eigen reden om te gaan sporten. De een doet het om fitter te worden en spiermassa op te bouwen en de ander om de overtollige kilo’s kwijt te raken.

Het is voordat je de aanschaf maakt dan ook slim om na te gaan wat je precies wilt bereiken met je trainingen.

Gezien beide apparaten technisch gezien cardio apparaten zijn, zijn ze allebei geschikt voor het verbeteren van de conditie.

Daarentegen is een roeitrainer door zijn manier van trainen iets meer geschikt voor het kweken van spiermassa. Dit komt door de manier waarop je jouw lichaam traint tijdens de oefeningen.

Wil je liever gaan sporten om wat kilo’s kwijt te raken? Dan raden we je een crosstrainer aan. Dit doen we omdat een crosstrainer vaak beschikt over een grote hoeveelheid verschillende trainingsprogramma’s.

Hierdoor kun je een stuk doelgerichter trainen en is het makkelijker om af te vallen.

Wat vind je belangrijk?

Natuurlijk is het stellen van je prioriteiten een cruciaal onderdeel in de strijd van roeitrainer vs crosstrainer.

Functies

Als je het belangrijk vindt dat je roeitrainer of crosstrainer veel functies heeft, dan is het aan te raden om te kiezen voor een crosstrainer.

Deze zijn vaak voorzien van verschillende trainingsprogramma’s, hartslagfunctie en connectiviteit met je smartapparaat.

Hoewel een roeitrainer vaak ook wel beschikt over enkele van deze functies zijn deze vaak toch in mindere maten aanwezig.

Prijs

Uiteraard is een van de belangrijkste factoren bij iedere aankoop de prijs. Gelukkig ligt daar tussen de twee apparaten vrij weinig verschil in.

Het is uiteraard zo dat hoe meer functies je wilt dat het toestel heeft, je automatisch meer zult gaan betalen. Beide apparaten zijn te verkrijgen in goedkopere en duurdere modellen.

Toch is het aanschaffen van een crosstrainer vaak net iets goedkoper.

Gevarieerde training

Laten we eerlijk wezen, we hebben lang niet altijd zin om te sporten. Een gevarieerde training kan er dan ook voor zorgen dat je wat makkelijker en sneller gebruik gaat maken van je apparaat.

Hoewel beide apparaten er niet echt bekend om staan om gevarieerde fitnesstoestellen te zijn biedt een crosstrainer toch meer opties.

Zo kun je halverwege je oefening het roer ineens omgooien zonder te stoppen. Dit is vaak bij een roeitrainer een stuk lastiger te verwezenlijken.

Conclusie

Het uitzoeken van de ideale fitnessmachine is een behoorlijke klus, vooral door de grote hoeveelheid verschillende apparaten op de markt. Maar het kan goed dat je na een tijd zoeken besloten hebt dat het gaat tussen de roeitrainer vs crosstrainer.

Beide apparaten delen een aantal overeenkomsten. Zo zijn het beide cardio apparaten die geschikt zijn voor een full-body work-out. Toch verschillen de manieren waarop deze oefeningen gepraktiseerd worden behoorlijk.

Gelukkig is zowel een roeitrainer als een crosstrainer erg geschikt voor thuis gebruik. Ze zijn vaak gemakkelijk op te bergen door handige foefjes in het ontwerp. Denk hierbij aan op- of inklappen en het bezitten van transportwieltjes.

Maar om de vraag te kunnen beantwoorden; ‘welk toestel is beter, een roeitrainer of crosstrainer?’ moet je je toch afvragen waar je eigen voorkeur ligt.

Als je op zoek bent naar een pittige training waarmee je gemakkelijk spieren opbouwt, dan zul je waarschijnlijk sneller neigen naar een roeitrainer.

Wil je makkelijk afvallen en conditie opbouwen? Dan zal een crosstrainer misschien beter bij jou passen.

De keuze is aan jou! Maak je keus hieronder:Mogelijk vind je dit ook interessant:

Categorieën: Roeitrainers

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *