Roeitrainer onderhouden? Zo doe je dat goed

roeitrainer_onderhouden

Stap je graag op je roeitrainer om even intensief te trainen? Dan ga je er ongetwijfeld van uit dat je roeitrainer het naar wens doet.

Dit is echter minder vanzelfsprekend dan je zou denken. De vele onderdelen van een roeitrainer kunnen immers defect raken en/of slijten.

Dit kun je gelukkig voorkomen; door je roeitrainer goed te onderhouden. Hoe je je roeitrainer het beste kunt onderhouden, bespreken we graag in dit artikel.

Waarom je roeitrainer onderhouden?

Er zijn meerdere redenen waarom je je roeitrainer goed zou moeten onderhouden:

  • De roeitrainer blijft het goed doen: door je roeitrainer goed te onderhouden, blijft de roeitrainer het goed doen. Zo is het van belang om alle bewegende onderdelen regelmatig te smeren. Doe je dit niet? Dan gaat de roeitrainer horten en stoten tijdens je trainingen.
  • Verlenging van je levensduur: wat is de reden dat je auto om de zoveel kilometer naar de garage toe moet? Om alles in topconditie te houden. Dat geldt ook voor je roeitrainer. Door je roeitrainer regelmatig te onderhouden, verleng je de levensduur van het apparaat.
  • Minder geluid: tijdens het trainen kan een roeitrainer behoorlijk veel lawaai maken. Dat is zéker het geval als je je roeitrainer niet goed onderhoudt. De onderdelen die dit geluid produceren, moeten nodig gesmeerd worden. Maar, voorkomen is beter dan genezen. Smeer de onderdelen daarom met enige regelmaat in en voorkom daarmee geluidsoverlast.

Hoe kun je je roeitrainer onderhouden?

roeitrainer_onderhoud

Voor het onderhouden van je roeitrainer kun je dit stappenplan opvolgen:

  • Stap 1: het is allereerst van belang dat je regelmatig je roeitrainer schoonmaakt. Het advies hierbij is om na elke training een handdoek over het apparaat te halen. Daarmee veeg je het zweet weg, waardoor dit zweet niet voor corrosie of roestvorming kan zorgen.
  • Stap 2: smeer de bewegende onderdelen in. Het advies is om dit een keer in de 6 á 12 maanden te doen, afhankelijk van het gebruik. Met een goede siliconenspray spray je de bewegende onderdelen snel in, waardoor de onderdelen goed blijven werken.
  • Stap 3: tot slot is het zaak om het touw en de handgrepen goed te controleren. Tijdens het trainen komt hier de nodige kracht op te staan, waardoor de onderdelen aan slijtage onderhevig zijn. Dit zijn overigens onderdelen die je níet kunt smeren.

Let goed op het weerstandsysteem

Met bovenstaand stappenplan ben je er nog niet helemaal. Nee, sommige weerstandsystemen hebben namelijk ook nog specifiek onderhoud nodig.

Heb je bijvoorbeeld een water roeitrainer? Dan is het van belang dat je de watertank met enige regelmaat onderhoudt. In de handleiding van de water roeitrainer vind je hierover meer informatie.

Bij een magnetisch weerstandsysteem zou je regelmatig naar de magneten moeten kijken.

Tips voor het onderhouden van je roeitrainer

roeimachine_onderhouden

Het onderhouden van je roeitrainer klinkt makkelijker dan dat het is. Je moet hier gewoonweg de nodige tijd aan besteden en je moet de juiste middelen gebruiken.

Zo is het advies om altijd voor WD-40 siliconenspray te kiezen. Deze spray werkt gewoonweg magisch.

Daarnaast is het advies om goed op te passen met het materiaal van de roeitrainer.

Heb je bijvoorbeeld een houten roeitrainer? Dan zou je hier regelmatig een doek overheen moeten halen, maar doe dit niet met een vochtige doek. Over een roeitrainer van ander materiaal kun je wel prima een vochtige doek halen.

Verder is het advies om goed naar je roeitrainer te luisteren.

Heb je altijd een stille roeitrainer gehad, maar maakt deze plots meer geluid? Dan is dit een duidelijk signaal. Een duidelijk signaal dat de bewegende onderdelen gesmeerd moeten worden.

Ook raden wij je aan om het display goed schoon te houden. Doe dit ook met een niet-vochtige doek.

Doet het display op een gegeven moment niet meer? Dan doe je er verstandig aan om even de batterij(en) te vervangen.

Roeitrainer laten repareren

Met goed onderhoud geniet je van een langere levensduur.

Maar, goed onderhoud zorgt er niet voor dat er helemaal niks met je roeitrainer kan gebeuren. Het is altijd mogelijk dat je roeitrainer na verloop van tijd defect raakt.

Op dat moment heb je twee keuzes:

  • Je laat de roeitrainer repareren: met name als de roeitrainer nog relatief nieuw is, is een reparatie de beste optie.
  • Je koopt een andere roeitrainer: als je de kosten zo laag mogelijk wilt houden, kun je het beste voor een tweedehands roeitrainer kiezen.

Categorieën: Roeitrainers

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *