Roeitrainer vs. Hometrainer

roeitrainer_vs_hometrainer

Op een leuke manier vanuit huis trainen en aan je conditie werken? Dit kun je met meerdere cardioapparaten doen, waaronder een roeitrainer en een hometrainer.

Wat is voor jou het beste soort cardioapparaat? Met de informatie uit dít artikel kun je voor jezelf antwoord geven op deze vraag.

Feit is dat er tussen een roeitrainer en hometrainer veel verschillen bestaan. Het zijn qua vormgeving al twee hele andere cardioapparaten.

Opvallend is echter dat op andere punten beide cardioapparaten de nodige overeenkomsten hebben. In dít artikel lees je hier alles over!

De belangrijkste verschillen

Dat tussen beide cardioapparaten de nodige verschillen bestaan, is evident.

Wat deze verschillen zijn, zetten we graag in onderstaande tabel voor je op een rijtje:

 RoeitrainerHometrainer
WorkoutHele lichaamBenen
BewegingHeen- en weergaandeFietsend
ComfortWeinigVeel
Juiste techniekLastigSimpel
DoeleindenKracht opbouwen, conditie en calorieën verbrandenConditie en calorieën verbranden

Dat mogelijk niet alle verschillen direct duidelijk zijn, begrijpen we maar al te goed. We lichten daarom deze vijf verschillen hieronder nader toe.

Workout

roeitrainer_workout

Kies je voor een training op een roeitrainer? Dan train je je gehele lichaam.

Je trekt met je armen aan de hendel, je beweegt je benen ook voortdurend en je spant (onbewust) je bovenlichaam voortdurend aan. Dit geldt niet alleen voor je bovenlichaam, maar ook voor bijvoorbeeld je billen.

Op een hometrainer train je eigenlijk maar één spiergroep: je benen. Dit heeft puur te maken met de bewegingen die je op de hometrainer maakt.

Beweging

Bij een roeitrainer beweeg je voortdurend heen en weer. Om deze beweging mogelijk te maken, moet je kracht zetten en jezelf voortbewegen op het zitje.

Als je na de training in bed gaat liggen, voel je mogelijk nog steeds deze heen- en weergaande beweging door je lichaam heen.

Op een hometrainer maak je de welbekende fietsende beweging. Hierbij trek je je benen op en neer, maar dit is verder geen hele bijzondere beweging. Als je naar de supermarkt fietst, maak je deze beweging immers ook.

Comfort

hometrainer_comfort

Op een roeitrainer is het soms echt afzien. Je bent continu in de weer, je belast meerdere spiergroepen en je zit niet heel comfortabel.

Dat laatste is te wijten aan het zitje; dit zitje moet vooral soepel heen en weer bewegen, maar is alles behalve comfortabel.

Op een hometrainer geniet je daarentegen van relatief veel comfort. Je zit op een relatief dik en groot zadel, dit zadel is ook nog eens zacht en je zit veelal met een rechte rug.

Ook dit kun je goed vergelijken met een fietstochtje naar de plaatselijke supermarkt.

Juiste techniek

Heb je nog nooit op een roeitrainer getraind? Dan is dit aan het begin erg onwennig.

Je moet echt wennen aan de bewegingen die je moet maken, waarbij je ook op moet passen voor blessures. Een verkeerde beweging kan voor een blessure zorgen.

Om de juiste techniek onder de knie te krijgen, moet je veel trainen. Pas als je de juiste techniek aangeleerd hebt, kun je echt gericht trainen. Zorg dus dat je hier de nodige tijd aan besteedt.

Dat is bij een hometrainer niet nodig. De bewegingen die je op een hometrainer maakt, maak je waarschijnlijk al sinds je 3 á 4 jaar oud was.

Doeleinden

roeitrainer_spieren

Heb je de wens om een stuk gespierder te worden? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een roeitrainer.

Doordat je op een roeitrainer een full-body workout uitvoert, train je hiermee gericht je spieren. Dit is bij een hometrainer uiteraard niet het geval.

Wil je vooral calorieën verbranden of conditie opbouwen? Dan kun je in principe voor beide cardioapparaten kiezen.

Het is vooral van belang dat je de juiste trainingen volgt; maak hiervoor gebruik van een trainingsschema bijvoorbeeld.

De werking van beide apparaten

Weet je nog niet helemaal welk apparaat jou het meeste aanspreekt?

Dan raden wij je aan om onderstaande filmpjes even te bekijken. In deze filmpjes zie je overduidelijk de verschillen tussen beide cardioapparaten.

Werking van een roeitrainer

Werking van een hometrainer

Wat is voor jou het beste cardioapparaat?

Wat voor jou het beste cardioapparaat is, hangt volledig van je eigen voorkeuren af. Bekijk beide apparaten daarom goed, maak een goede vergelijking en probeer eventueel beide apparaten uit in de sportschool.

Nog een afsluitende tip vanuit onze kant: probeer goed te bepalen wát je precies leuk vindt?

Vind je de roeiende beweging leuker? Of vind je de fietsende beweging leuker?

Aangezien je deze beweging eindeloos gaat maken, moet je hier goed over na denken.

Maak je keus door hieronder op één van de knoppen te klikken:




Meer artikelen:

Categorieën: Roeitrainers

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *