Elastische weerstand bij een roeitrainer: Aanrader of niet?

elastische-weerstand-roeier

Bij het uitzoeken van een nieuwe roeitrainer moet je op tal van zaken letten. Zo is het advies om goed te kijken naar het soort weerstand van de roeitrainer.

Op dit moment hebben fabrikanten de keuze uit meerdere weerstandssystemen, waardoor je op dit gebied een prima vergelijking kunt maken.

Ben je een roeitrainer tegengekomen die een elastische weerstand heeft? Dan zit je in dit artikel goed. In dit artikel bespreken wij namelijk de belangrijkste kenmerken van een elastische weerstand.

Daarbij bespreken we ook de belangrijkste voor- en nadelen. Aan het einde van dit artikel vind je bovendien een conclusie over dit weerstandssysteem en andere systemen.

Wat is een elastische weerstand precies?

elastomeer roeier

Kan een roeitrainer zonder weerstand uitgevoerd worden? Nee, dat is niet het geval. Voor de heen- en weergaande beweging op een roeitrainer is simpelweg weerstand benodigd.

Eén van de mogelijkheden die een fabrikant daarvoor heeft, is om voor een elastische weerstand te kiezen.

Bij een elastische weerstand is er sprake van een weerstandskabel. Zodra je op de rail naar achteren schuift, trek je deze kabel uit. Zodra je weer naar de voorkant van de roeitrainer toe schuift, krimpt de kabel.

Op die manier is het mogelijk om op een roeiapparaat te bewegen. En om de gewenste weerstand te creëren.

Wat zijn de voordelen van een elastische weerstand?

Is het aan te raden om voor een roeitrainer met elastische weerstand te kiezen? Dat ligt volledig aan je eigen voorkeuren.

Om de volgende redenen is het in ieder geval aan te raden om wél voor een roeitrainer met elastische weerstand te kiezen:

  • Voordelig. Roeiapparaten die met een elastische weerstand uitgegeven worden, zijn over het algemeen het goedkoopst. Dit komt vooral door de simplistische werking van dit systeem; voor dit systeem is immers alleen een weerstandskabel benodigd.
  • Geluidsstil. Als je ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat nog wilt trainen, is een roeitrainer met elastische weerstand de beste optie. Dit weerstandssysteem maakt namelijk nagenoeg geen lawaai.
  • Soepele beweging. Door het in- en uittrekken van de kabel ben je in staat om een soepele beweging te maken. Een soepele beweging zonder ‘dode’ punten, zoals bij andere weerstandssystemen wel het geval is.

Wat zijn de nadelen van een elastische weerstand?

Bovengenoemde voordelen staan als een paal boven water. Feit is dat je bij een elastische roeitrainer ook met enkele nadelen rekening moet houden:

  • Minder realistisch. Kies je voor een roeitrainer met waterweerstand? Dan heb je echt het gevoel alsof je op/in echt water aan het roeien bent. Bij elastomeer heb je dit gevoel absoluut niet; dit is het weerstandsysteem met het meest onrealistische gevoel.
  • Minder hoge weerstand. Wil je écht heel zwaar trainen? Dan biedt een elastische weerstand niet de gewenste weerstand. De maximale weerstand is simpelweg niet zo hoog als bij andere weerstandssystemen wel het geval is.

Voor welke andere weerstandssystemen kun je kiezen?

elastisch roeien

Op dit moment heb naast elastomeer de keuze uit 3 andere systemen:

  • Waterweerstand. Dit is verreweg het beste weerstandssysteem van dit moment. Met waterweerstand is het gevoel op de roeitrainer onwijs realistisch, waarbij de weerstand ook hoog/zwaar ingesteld kan worden.
  • Luchtweerstand. Bij deze weerstandsvorm komt het op je eigen kracht aan. Des te meer kracht je zet, des te hoger de luchtweerstand wordt. Dát zorgt uiteindelijk voor meer weerstand, waardoor je meer kracht moet zetten bij elke beweging.
  • Magnetische weerstand. Een veel gekozen variant is de magnetische weerstand. Bij dit systeem zijn magneten aan het vliegwiel vastgemaakt, waarmee je de weerstand naar wens aan kunt passen. Des te dichter het magneet bij het vliegwiel komt te staan, des te meer weerstand je ervaart.

Conclusie over de elastomeer weerstand bij een roeitrainer

Met de elastische weerstand is in principe niks mis, zolang je maar niet al te hoge eisen stelt.

Wil je echt serieus en intensief gaan trainen? Dan kun je beter voor een roeitrainer met één van de andere weerstandssystemen kiezen. Voor recreatief thuisgebruik is elastomeer echter prima.

Klik hieronder voor de beste roeimachines met elastische weerstand:


Categorieën: Roeitrainers

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *