Spieropbouw met een roeimachine: is dat mogelijk?

spieren opbouwen roeien

Wil je graag bredere en gespierdere armen krijgen? Of wil je graag een gespierd bovenlichaam met gespierde benen krijgen?

Om aan je spiermassa te werken, kun je uit tal van krachtapparaten kiezen. Met dank aan de krachtapparaten ben je in staat om de verschillende spiergroepen gericht te trainen.

Maar is dit ook mogelijk met een roeitrainer, dat eigenlijk een cardio apparaat is? Je vindt het antwoord in dit artikel.

Spieren kweken met een roeiapparaat

Eén van de voordelen van een roeitrainer is de veelzijdigheid. Dankzij dit apparaat kun je gericht aan je conditie werken, terwijl je ook nog verschillende spiergroepen traint.

Daarmee verklappen we al het antwoord op dé hoofdvraag van dit artikel. Ja, het is in inderdaad mogelijk om je spieren te versterken met een roeimachine.

Welke spieren kun je versterken?

spiermassa kweken roeiapparaat

Zou je graag van een roeitrainer gebruik willen maken? Dan vraag je je ongetwijfeld al welke spieren je met zo’n apparaat kunt trainen.

De verschillende spiergroepen die je kunt trainen, vind je in onderstaand rijtje:

  • Rugspieren: dit is eigenlijk de spiergroep die je op een roeitrainer het meeste kunt trainen. Je maakt tijdens het roeien voortdurend een trekkende beweging, waarbij je je rugspier flink aanspant. Des te krachtiger de trekkende beweging is, des te meer kracht je rugspieren moeten leveren. Dit geldt overigens met name voor de bovenrug; de spieren in de onderrug worden alleen bij het afzetten aangespannen.
  • Beenspieren: uiteraard train je op een roeitrainer ook je beenspieren. Het leuke hierbij is dat je eigenlijk allerlei spiergroepen in je benen sterker maakt. Het gaat hierbij om de bilspieren, om de hamstrings, om de kuiten en om de quadriceps. Laatstgenoemde is een spier aan de voorzijde van je bovenbenen.
  • Armspieren: met een roeitrainer train je ook gericht je armspieren. Het gaat hierbij met name om de triceps en biceps. Door je biceps aan te spannen, maak je de trekbeweging mogelijk. Nadat je die beweging hebt gemaakt, komen de triceps aan bod. De triceps zorgen ervoor dat je de beweging naar achteren op de roeitrainer kunt maken.
  • Schouderspieren: tijdens het trainen op een roeitrainer komen ook je schouderspieren uitgebreid aan bod. Op het moment dat je de kabel/handgreep naar achteren trekt, komt er de nodige druk op je schouderspieren te staan. Door steeds harder te trekken, train je meer en meer de spieren in je schouders.
  • Buikspieren: tijdens het maken van een roeibeweging zijn je buikspieren voortdurend aangespannen. Dit heb je wellicht niet door, maar hier is zeker sprake van. Met een roeitrainer werk je dus ook gericht aan je buikspieren. Mogelijk kun je zelfs een sixpack creëren.

Perfecte ondersteuning voor krachttraining

Ben je van plan om je spiergroepen serieus te gaan trainen? Dan raden wij je af om hierbij volledig te vertrouwen op een roeitrainer.

Met een roeitrainer kun je niet de kracht simuleren die je bij bijvoorbeeld het maken van squats ondervindt.

Wel is het advies om de roeitrainer onderdeel te laten worden van je schema voor het opbouwen van spiermassa.

Hoe dit precies zit?

Wij raden je hierbij aan om bijvoorbeeld een halfuurtje op de roeitrainer te roeien. Tijdens dit halfuurtje kom je lekker in beweging en worden je spieren warm.

Zodra je spieren warm zijn, kun je je spieren echt serieus gaan trainen. Je kunt het roeien op een roeimachine dan ook als een prima warming-up zien.

Is roeien een echte vorm van krachttraining?

Nee, in onze ogen is roeien geen echte vorm van krachttraining. We kunnen hier namelijk het volgende over concluderen:

  • Met een roeitrainer kun je je spieren krachtiger maken. Dit geldt echter tot op een bepaalde hoogte. Bij elke roeitrainer zit je immers op een gegeven moment bij het maximale weerstandsniveau. Als je dat niveau bereikt hebt, kun je het roeien qua kracht niet zwaarder voor jezelf maken. Uiteraard kun je dit op het gebied van uithoudingsvermogen/duurtraining wel doen.
  • Echte spiermassa bouw je op met krachtapparatuur. Met een roeitrainer ben je niet in staat om een hele forse spiermassa op te bouwen. Mocht je die wens wel hebben, kies je beter voor ‘echte’ krachtapparatuur. Zoals we hierboven al aangegeven hebben, zorg je met een roeimachine wel voor de perfecte warming-up.

Het belangrijkste voordeel van een roeimachine is de veelzijdigheid. Je kunt je spieren lichtjes trainen, terwijl je ook gericht aan je conditie kunt werken.

Mocht je graag van de overtollige kilo’s af willen komen, is dat ook mogelijk met een goede roeitrainer.Bekijk ook:

Hoe vaak roeien voor het beste resultaat?

Categorieën: Roeitrainers

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *