Roeien of hardlopen; wat is de beste trainingsvorm voor jou?

roeien_of_hardlopen

Wil je op een gerichte manier aan je uithoudingsvermogen werken? Wil je van de overtollige kilo’s afkomen?

Of heb je een ander specifiek trainingsdoel? Door je trainingsdoel nauwkeurig te formuleren, kun je een keuze maken tussen de vele bewegingsvormen.

Ben je zelf tussen roeien en hardlopen aan het twijfelen? Dan ben je niet de enige.

Veel recreatieve sporters twijfel namelijk tussen een roeitrainer of een loopband. Wat voor jou de beste keuze is, hangt vooral van je trainingsdoel af.

Daarover vertellen we je in dit artikel graag iets meer!

Wat zijn verschillen tussen hardlopen en roeien?

  • Soort workout: bij roeien geniet je van een full-body workout. Dit betekent dat je je rug, je benen, je core en je armen traint. Bij hardlopen is dit anders. Bij hardlopen ben je eigenlijk alleen met je benen bezig. Uiteraard moet je bovenlichaam op de juiste manier meebewegen, maar je traint niet de spiergroepen in je bovenlichaam.
  • Risico op blessures: als je regelmatig een stuk hardloopt, brengt dit risico’s met zich mee. Dit komt vooral doordat je voeten continu met zware klappen op de grond terechtkomen. Bij roeien is het risico op een blessure een stuk kleiner. Mocht je de risico op een blessure willen minimaliseren, is het daarom verstandig om voor een roeimachine in plaats van een loopband te kiezen.
  • Techniek: bij hardlopen is het van belang dat je een goede techniek aanhoudt. Bij roeien is dit nog vele malen belangrijker, maar is het ook een stuk lastiger. Het advies is om bijvoorbeeld via YouTube filmpjes over de juiste roeitechniek te bekijken. Mocht je tijdens het roeien de verkeerde techniek gebruiken, kan dit verstrekkende gevolgen hebben.
  • Calorieverbruik: onze partners Betersport.nl heeft onderzoek gedaan naar het calorieverbruik tijdens het roeien en het hardlopen. Onderstaande conclusie is volgens ons behoorlijk opvallend. Deze conclusie is gebaseerd op een training van 30 minuten van iemand die 80 kilogram weegt:
    • Hardlopen: 416 kcal
    • Roeien: 317 kcal

Welke trainingsvorm is het meest effectief?

roeien_vs_hardlopen

Kun je nu het beste kiezen voor roeien of voor hardlopen? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, bestaan er tussen beide bewegingsvormen de nodige verschillen.

Daar willen we graag nog iets aan toevoegen: wat voor jou de beste keuze is, is grotendeels afhankelijk van het gewenste doel.

Afvallen

Ben je voornemens om op je streefgewicht uit te komen? Dan is het zaak om zoveel mogelijk calorieën te verbranden.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is het in dat geval verstandiger om te kiezen voor hardlopen. Tijdens een halfuurtje hardlopen verbruik je namelijk méér calorieën dan tijdens een halfuurtje roeien.

Krachttrainen

roeien_krachttraining

Wil je de spiermassa in je gehele lichaam krachtiger maken? En wil je echt gericht aan de spieropbouw in je gehele lichaam werken? Dan kun je het beste voor roeien kiezen.

Een belangrijk voordeel van roeien is namelijk dat het een full-body workout betreft. Dit betekent dat je al je spiergroepen traint, terwijl dit bij hardlopen absoluut niet het geval is.

Met het oog op krachttraining is roeien daarom de betere optie.

Uithoudingsvermogen/conditie

Wil jij graag je conditie verbeteren? Dan is het erg interessant om voor een roeitrainer te kiezen.

Op een roeitrainer ben je namelijk in staat om een zogeheten HIIT training uit te voeren. Dit is een training die niet al te lang duurt, maar waarbij de intensiteit wel heel hoog ligt.

Met dank aan deze hoge intensiteit train je gericht je conditie.

Neemt niet weg dat je met hardlopen ook prima aan je conditie kunt werken. Op dit gebied bestaat er volgens ons geen heel groot verschil tussen roeien of hardlopen.

How To Get Fit Fast

hardlopen_of_roeien

Op de Britse televisie werd een onderzoek uitgevoerd naar het verschil tussen roeien en hardlopen.

De onderzoeker, Nichol, kon uiteindelijk twee dingen concluderen:

  • Op een loopband werden meer calorieën verbrand; tijdens een training van 20 minuten bleek dat veel mensen op een loopband meer calorieën verbranden dan op een roeitrainer.
  • Tijdens het roeien moesten de spieren harder werken; bij dit onderzoek maakte men gebruik van elektroden. Deze elektroden konden meten hoeveel elektriciteit er door de spiergroepen heen ging tijdens de workout. Hieruit bleek overduidelijk dat bij het roeien meer spiergroepen zwaarder belast werden dan tijdens het hardlopen.

Kun je beter voor een roeitrainer of beter voor een loopband kiezen? Dat is volledig aan jou.

Zoals dit artikel – en het onderzoek van Nichol – laat zien, zorgen zowel roeien als hardlopen voor de nodige voordelen.


Bekijk ook:

Roeitrainer of crosstrainer

Categorieën: Roeitrainers

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *