Wat zijn de voordelen én nadelen van een roeitrainer?

voordelen nadelen roeitrainer

Wil jij graag vanuit huis jouw conditie op peil houden? En zie je het niet zitten om een ‘standaard’ hometrainer of loopband aan te schaffen?

Dan kun je ook eens naar één van de andere fitnessapparaten kijken. Eén van de meeste interessante varianten daarbij is een roeitrainer. In dit artikel laten wij je kennis maken met de voordelen én nadelen van een roeitrainer.

In de afgelopen jaren zijn de roeitrainers behoorlijk populair geworden. Dat is terug te zien in de sportscholen, maar ook bij mensen die vanuit huis sporten. Indien je een roeitrainer in jouw huis hebt staan, biedt dit in ieder geval voldoende mogelijkheden.

Maar, is dit voor jou het beste fitnessapparaat? Die vraag kun je voor jezelf beantwoorden aan de hand van dit artikel!

Wat is een roeitrainer precies?

Een roeitrainer kun je eigenlijk zien als een roeiboot op het droge. In een roeiboot maak je normaal gesproken heen en weergaande bewegingen, waarbij je met je armen de peddels bedient.

Bij een roeitrainer is dit ook het geval; op een stoeltje schuif je van voren en naar achteren. Dit gebeurt echter niet zomaar, aangezien je ook jouw handen hierbij moet gebruiken.

Wil je weten hoe je van een roeitrainer gebruik kunt maken? In dat geval is het advies om de onderstaande video even te bekijken. In deze video zie je eigenlijk wat een roeitrainer is, hoe je een roeitrainer kunt gebruiken én welke mogelijkheden je hebt:

Voor wie is een roeitrainer geschikt?

Is het zo dat een roeitrainer voor iedereen geschikt is? Indien je aan jouw conditie c.q. uithoudingsvermogen wilt werken, is dat zéker het geval. Daarnaast is het goed om te weten dat je met een roeitrainer ook meerdere spiergroepen traint.

Deze aspecten brengen ons tot de volgende conclusie: een roeitrainer is voor echt veel mensen geschikt. Zeker als je de normale hometrainer en loopband een beetje ‘zat’ bent, is een roeitrainer een prima oplossing!

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een roeitrainer?

Is de aanschaf van een roeitrainer aan te raden? Dat is een vraag die je voor jezelf kunt beantwoorden. Om je hier een handje bij te helpen, bespreken wij hieronder graag de voordelen van een roeitrainer. Op basis van deze voordelen begrijp je in ieder geval direct wáárom een roeitrainer zo populair is.

Je traint meerdere spiergroepen

roeitrainer_voordeel_veel_spiergroepen

Een belangrijk voordeel van een roeitrainer is de veelzijdigheid. De veelzijdigheid met betrekking tot de spieren die je kunt trainen. Als je op een roeitrainer plaatsneemt, weet je gewoonweg zeker dat je veel spieren in jouw lichaam gaat gebruiken.

Sterker nog; onderzoek heeft uitgewezen dat nagenoeg alle spieren in het lichaam belast worden tijdens het roeien.

Hoe dit komt? Dit komt vooral doordat je op een roeitrainer meerdere bewegingen maakt. Je maakt bewegingen met je armen, met je romp en met je benen.

Daarbij maak je ook nog bewegingen naar voren én naar achteren. Dankzij deze bewegingen train je al met al veel spiergroepen. Heel veel spiergroepen zelfs.

Je kunt veel calorieën verbranden

thuis_afvallen_roeiapparaat

Ben je op dit moment met een afslankproces bezig? Dan is de aanschaf van een roeitrainer ook een aanrader. Met een roeitrainer verbrand je namelijk de nodige calorieën: ook dit is weer aan bovenstaand verhaal te danken.

Doordat je veel bewegingen maakt, wordt de vetverbranding gestimuleerd. Als je bijvoorbeeld dagelijks een halfuurtje op een roeitrainer zit, verbrand je dagelijks de nodige calorieën. Met name als je aan het afvallen bent, is dat bijzonder prettig.

In het verlengde hiervan ligt nóg een voordeel: je bouwt ook aan jouw conditie. Met dank aan een roeitrainer train je niet alleen veel spieren, maar werk je ook nog aan jouw uithoudingsvermogen.

Als je dagelijks gebruik van een roeitrainer maakt, ga je echt elke dag harder/verder roeien. Dit kost je ook steeds minder moeite, aangezien je conditie met flinke stappen vooruit gaat!

Simpele bediening

fitrow_trainingscomputer_bediening

Heb je zin om eventjes een halfuurtje te roeien? Met een roeitrainer geniet je daarbij direct van een simpele bediening. Je hoeft slechts enkele dingen op het display aan te klikken, waarna je al met het roeien kunt beginnen.

Wil je puur voor de fun roeien? Dan hoef je niet eens het display aan te raken. In dat geval kun je plaatsnemen op het zitje en jouw benen op de juiste manier neerzetten. Pak vervolgens de ‘hendel’ van de roeitrainer en kom direct in actie. Ook als je niet al te veel tijd hebt, is een roeitrainer een ideaal fitnessapparaat.

Je kunt altijd trainen

roeimachine_voordeel_altijd_trainen

Met een roeiapparaat ben je niet afhankelijk van het weer. Ook als het buiten keihard regent, kun jij lekker op de roeitrainer trainen. Dit komt puur doordat je de roeitrainer binnenshuis gebruikt.

Is het nou een tijdje lang lekker weer? En wil je tijdens die periode in de tuin kunnen trainen? Dan kun je de roeitrainer ook buiten neerzetten.

Zorg er in dat geval alleen voor dat de roeitrainer écht niet nat wordt. Het feit dat je op een roeitrainer altijd kunt trainen, spreekt ons in ieder geval aan.

Een roeitrainer is voor veel mensen geschikt

Ben je nog in de groei? Dan is het niet al te handig om bijvoorbeeld aan de gewichten te gaan hangen. Ben je relatief oud? Ook dan is het niet meer al te prettig om bijvoorbeeld aan de gewichten te gaan hangen. Gelukkig kun je altijd van een roeitrainer gebruik blijven maken. Ongeacht hoe oud je bent.

Zelfs voor senioren is een roeitrainer ideaal. Als ouder persoon kun je op een aangename manier op de roeitrainer plaatsnemen, waarna je op jouw eigen tempo een bepaalde afstand/tijd kunt roeien.

Dit is niet alleen aangenaam, maar is ook goed voor jouw lichaam. Eigenlijk is het sporten op een roeitrainer helemaal niet belastend voor het menselijke lichaam!

Mede daardoor is een roeitrainer ook voor jongere mensen geschikt. Sterker nog; voor jongere mensen is dit echt een ideaal fitnessapparaat. Als je aan het roeien bent, kun je namelijk op je gemakje naar Netflix kijken. Hoe ideaal is dat? Je kunt hiervoor wellicht in de sportkamer zelfs een speciale tv ophangen; dan geniet je nóg meer van jouw roeitrainer.

Vraagt om weinig onderhoud

Als je een roeitrainer in jouw huis hebt staan, wil je hier uiteraard zo min mogelijk omkijken naar hebben. Nee, in plaats daarvan wil je gewoon op een aangename manier gebruik van het apparaat kunnen maken. Nou, dát komt zeker goed als je voor een roeitrainer kiest. Een roeitrainer vraagt namelijk om nagenoeg geen onderhoud.

In veel gevallen hoef je zelfs helemaal géén onderhoud uit te voeren. Hoe dat komt? Dat komt puur door de vormgeving en de gebruikte onderdelen bij een roeitrainer.

Dit brengt overigens nog een belangrijk voordeel met zich mee: je kunt langdurig van een roeitrainer genieten. Een roeitrainer die je nu aanschaft, kun je ook in 2028 bijvoorbeeld nog gebruiken. Ideaal!

Wat zijn de belangrijkste nadelen van een roeitrainer?

In dit artikel heb je kennis kunnen maken met veel voordelen van een roeitrainer. Het is echter een feit dat een roeitrainer ook enkele nadelen met zich mee brengt.

Om je zo uitgebreid mogelijk te informeren, vind je hieronder ook meer informatie over deze nadelen.

Een roeitrainer neemt veel ruimte in beslag

Heb je een niet al te grote woning? Of heb je in jouw woning eigenlijk geen ruimte meer om een sportkamer te creëren? Dan is een roeitrainer voor jou niet het meest ideale fitnessapparaat. Door de vormgeving neemt een roeitrainer namelijk de nodige ruimte in beslag.

Hoe dit komt? Dit komt vooral doordat een roeitrainer behoorlijk lang is. In verhouding tot bijvoorbeeld een hometrainer is een roeitrainer zelfs extreem lang.

Dit betekent dat je in jouw woning echt veel ruimte vrij moet maken/houden voor de roeitrainer. Ook als je de roeitrainer niet gebruikt, betekent dit dat de roeitrainer veel ruimte in beslag neemt.

opvouwbaar-row-50-tunturi

Gelukkig is hier wel wat voor bedacht. Veel roeiapparaten zijn tegenwoordig namelijk opvouwbaar.

Een roeitrainer is niet voor hele lange mensen geschikt

Ben jij langer dan pakweg 1,95 meter? Dan is een roeitrainer ook niet altijd voor je geschikt. Het is namelijk een feit dat de meeste roeitrainers voor kleinere mensen geschikt zijn. Als je zelf relatief lang bent, is het daarom niet altijd ideaal om van een roeitrainer gebruik te maken.

Overigens ervaar je dit probleem waarschijnlijk bij meerdere fitnesapparaten. Als je zelf aardig lang bent, is het ook niet makkelijk om een geschikte hometrainer uit te kiezen. Houd in ieder geval goed rekening met dit nadeel bij het uitkiezen van een roeitrainer.

Een roeitrainer maakt veel lawaai

Wil je regelmatig in de late avonduurtjes nog lekker kunnen sporten? Dan is een roeitrainer absoluut geen handig fitnesapparaat. Als je de roeiende bewegingen aan het maken bent, produceert een roeitrainer namelijk echt veel lawaai.

Eigenlijk is de benaming ‘lawaai’ in dit geval niet terecht. Nee, de benaming ‘herrie’ zou een stuk typerender zijn.

In onze ogen is dit echt één van de belangrijkste nadelen. Juist doordat de roeitrainer zoveel lawaai maakt, is het niet altijd even aangenaam om van het apparaat gebruik te maken. Zowel voor jezelf niet als voor jouw buren en gezinsleden niet. 

Je moet écht een goede techniek aanhouden

Tevens moet je rekening met mogelijke lichamelijke klachten houden. Als je een verkeerde techniek aanhoudt, kan dit verschillende soorten klachten tot gevolg hebben. Het is dan ook echt cruciaal dat je een juiste techniek aanhoudt tijdens het roeien.

Relatief veel mensen maken op een verkeerde manier gebruik van een roeitrainer. Wij raden je daarom aan om even onderstaande video te kijken. In deze video maak je kennis met de basistechniek van het roeien, inclusief de meest gemaakte fouten. Als je die fouten weet te voorkomen, houd je eigenlijk een goede techniek aan.


Wat kost een gemiddelde roeitrainer?

Zo, je weet nu alles over de voordelen en nadelen van een roeitrainer. Om dit artikel waardig af te sluiten, kijken we in het kort nog even naar de prijskaartjes. Het prijskaartje van een roeitrainer hebben wij eigenlijk niet als een voordeel of als een nadeel getypeerd. Waarom niet? Omdat de prijskaartjes nogal uiteenlopen.

Als je bijvoorbeeld de TOP 10 roeitrainers bij Bol.com bekijkt, zie je allerlei prijskaartjes. Dit varieert van 149,95 euro tot aan 399 euro en van 299 euro tot aan 699 euro.

Juist doordat de prijskaartjes zo variëren, heb je meer dan voldoende keuze. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat je altijd wel een geschikte roeitrainer kunt vinden. Ongeacht wat jouw budget is.

Hierbij willen wij je wel een belangrijke tip meegeven: durf te investeren. Juist door voor één van de duurdere varianten te kiezen, geniet je van de meeste voordelen. Die varianten werken vaak het prettigst, maken de minste herrie en zijn ook van de gewenste kwaliteit. Je kunt daardoor echt jarenlang genieten van een goede roeitrainer!

Conclusie: is een roeitrainer aan te raden?

Het mag duidelijk zijn. Een roeitrainer is een uniek apparaat. Een uniek fitnessapparaat waarmee je van de nodige voordelen kunt genieten:

  1. Je verbrandt tijdens het roeien veel calorieën
  2. Een roeitrainer is voor jong en oud geschikt
  3. Je traint tijdens het roeien veel spieren
  4. Je geniet van een simpele bediening
  5. Je hebt geen omkijken naar het onderhoud

Daarentegen is het ook zo dat een roeitrainer meerdere nadelen met zich mee brengt:

  1. Een roeitrainer neemt echt veel ruimte in beslag
  2. Je moet echt een goede (roei)techniek aanhouden
  3. Een roeitrainer maakt een behoorlijke herrie

Op basis van deze voor- en nadelen kunnen wij het volgende aanraden: een roeitrainer is zeker aan te raden.

Over de nadelen kun je namelijk wel heen komen, terwijl de voordelen echt ongekend prettig zijn. Wel raden wij je aan om altijd voor een goede roeitrainer te kiezen. Je kunt ook voor een goedkopere variant kiezen, maar het lagere prijskaartje merk je dan aan meerdere facetten terug.

Kortom: een roeitrainer is uniek. Een roeitrainer is goed voor de conditie. Een roeitrainer is goed voor de spieren. En het is ook bijzonder leuk om te roeien op een roeitrainer. Wij zijn dan ook groot fan van een roeitrainer!


Bekijk ook:

Categorieën: Roeitrainers

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *