Tunturi Cardio Fit R20 – Volledige review

tunturi-cardio-fit-r20-review-test

Sporten. We doen het maar al te graag. We fietsen, lopen en rennen aardig wat af met zijn alle. En ondanks dat we er gek op zijn hebben we er lang niet altijd tijd voor.

Doordat we relatief weinig tijd hebben om ons volledig te richten op sporten is de verkoop van fitnessapparaten populairder dan ooit. Denk hierbij aan loopbanden, hometrainers en spinningfietsen.

Een apparaat dat erg snel aan populariteit wint is dan ook de roeitrainer. Dit apparaat is dan ook geliefd door jong en oud, topsporter en recreatieve sporter.

De Tunturi Cardio Fit R20 is een van de meest geliefde modellen onder de roeimachines. Maar wat maakt deze roeitrainer zo speciaal? En waarom zou je voor deze gaan?

In dit artikel gaan we van top tot teen benaderen wat het apparaat is, kan en hoe het te gebruiken is. Ook zal ik je mijn eigen ervaringen met deze roeitrainer vertellen.

Waarom ga je voor een roeitrainer?

Terwijl thuis sporten en sportscholen populairder dan ooit zijn, zijn er ook meer en meer verschillende fitnessapparaten te vinden. Elk apparaat is dan ook ontwikkeld met zijn eigen doel.

De roeitrainer is door deze ontwikkelingen dan ook populairder dan ooit. Ze zijn in zo goed als iedere sportschool te vinden en steeds vaker ook bij mensen thuis.

Maar waarom zou je voor een roeitrainer kiezen?

Roeitrainers zijn voor veel mensen de ideale trainingscombinatie. Je traint namelijk veel verschillende spiergroepen. Zo train je:

  • Bilspieren
  • Benen
  • Biceps en triceps
  • Schouders
  • Buikspieren
  • Rugspieren

Dit train je allemaal tijdens dezelfde work-out. Je krijgt door een roeitrainer een echte full-body work-out.

Ondanks dat full-body work-outs altijd al populair zijn geweest onder de fanatiekeling worden ze ook steeds populairder onder de wat meer recreatieve sporter.

Door de combinatie van bewegingen wordt het gebruiken van het apparaat ook gezien als de perfecte balans tussen krachttraining en cardio.

Het gebruik van een roeitrainer kan door zijn intensiteit wel aardig belastend zijn. Als je er verkeerd gebruik van maakt is de kans reëel dat je een blessure op kunt lopen.

Desalniettemin is het een beweging die veel mensen prima beheersen en dus hoef je je geen zorgen hierover te maken.

TIP: via deze link bekijk je direct de laagste prijs van de Cardio Fit R20 >>

Diepere kijk op de Tunturi Cardio Fit R20

Als je al zeker van je zaak bent, dan wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je een goed apparaat hebt.

Er is dan ook absoluut niets mis met een beetje kritisch zijn van tijd tot tijd.

Ontwerp

tunturi-cardio-fit-r20

Sportief en gestroomlijnd. Dat zijn de eerste twee woorden die te binnenschieten bij het aanschouwen van de Cardio Fit R20. Dat is ook niet gek, hij straalt het uit met zijn zwart met groene ontwerp.

Het apparaat is gemaakt van een combinatie van kunststof en metaal. Dit zorgt ervoor dat de roeitrainer stevig en stabiel staat. Het ontwerp zorgt ervoor dat het apparaat te belasten is tot 110 kg. En dat terwijl hij slechts 15 kg weegt!

De roeitrainer is voorzien van een comfortabel zadel dat met wieltjes aan de enkele rails in bevestigd. Dit zorgt voor een soepele training terwijl je comfortabel zit.

De pedalen zijn groot genoeg voor een wat grotere schoenmaat en zijn voorzien van een antislip laag. Ook is de handgreep van het apparaat zacht in de hand, wat het sporten aanzienlijk comfortabeler zal maken.

Als je klaar bent met het gebruiken van de Cardio Fit R20 dan kun je hem gemakkelijk opklappen. Dit zorgt ervoor dat hij minder ruimte in beslag neemt.

Onder deze handgreep zit het lcd-scherm van de trainingscomputer. Deze is simpel en verteld je tijdens je training precies wat je moet weten.

Weerstandssysteem

Een van de meest belangrijke onderdelen van elke roeitrainer is natuurlijk het weerstandssysteem.

Waar veel modellen gebruikmaken van een zwaar vliegwiel in combinatie met een elektromagnetisch weerstandssysteem doet de Cardio Fit R20 het net even anders.

De Tunturi Cardio Fit R20 maakt namelijk gebruik van elastisch weerstandssysteem. Dit zorgt ervoor dat de prijs van de Cardio Fit R20 relatief laag blijft. Het is echter wel zo dat hij hierdoor beschikt over slechts 4 weerstandsniveaus.

Het elastische weerstandssysteem werkt samen met een 7 kg wegend vliegwiel. Dit is het gewicht dat je aandrijft door de roeibeweging te maken. Het gewicht van het vliegwiel zorgt voor een soepele roeibeweging tijdens je trainingen.

Trainingscomputer

r20-roeier-scherm

Zoals elk modern fitnessapparaat is de Tunturi Cardio Fit R20 ook voorzien van een trainingscomputer.

De trainingscomputer geeft je de mogelijkheid om te kiezen tussen een van de 3 verschillende trainingsprogramma’s. Het weerstandsniveau is hier niet mee te regelen. Deze kun je regelen door de staaf te verplaatsen die achter de pedalen zit.

Op de trainingscomputer kun je ook verschillende informatie terugvinden die je nodig hebt tijdens je trainingen. Hier kun je het volgende zien:

  • Tijd
  • Afstand
  • Snelheid
  • Energieverbruik

Hierdoor krijg je een behoorlijk accurate blik in jouw training en weet je precies waar je aan toe bent.

Voor wie is de Tunturi Cardio Fit R20 geschikt?

Deze roeitrainer van Tunturi is onder veel verschillende groepen immens geliefd. Ondanks dat het apparaat niet veel verschillende functies heeft is het toch iets waar mensen graag gebruik van maken.

Dit komt omdat het weglaten van allerlei toeters en bellen expres is gedaan. De Tunturi Cardio Fit R20 is vooral gericht op nieuwe en recreatieve sporters.

Het is dan ook een instapmodel. Het apparaat is onder meer zo geliefd door de vriendelijke prijs die eraan hangt.

Dit betekent niet dat het apparaat uitsluitend te gebruiken is door beginnende sporters! De elastische weerstand kan voor veel ook fanatiekere sporters als en welkome ervaring komen.

Mijn eigen ervaring

Nadat ik het apparaat voor een langere poos bestudeerd heb, heb ik besloten hem even goed aan de tand te voelen.

Ik ben ook een behoorlijk groentje als het aankomt op het gebied van roeitrainers, dus wat dat betreft is dit een erg goed begin!

Montage

Nadat het apparaat veilig en wel bij mij thuis op de stoep was beland wilde ik hier natuurlijk zo snel mogelijk mee aan de slag. Maar voordat ik mijn nieuwe roeitrainer kon gaan uitproberen moest ik deze eerst in elkaar zetten.

Na de doos zorgvuldig boven in mijn appartement te hebben heb ik deze open gemaakt. Zo blij als een kind tijdens kerstmis was ik!

Ik pakte de handleiding erbij en kwam al snel tot de conclusie dat ik dit niet alleen zou kunnen. Het wordt dan ook in de handleiding aangeraden om het apparaat in elkaar te zetten met iemand anders. Gelukkig wilde mijn partner wel meehelpen.

De handleiding was prima en duidelijk te volgen. Ondanks dat de montage van het apparaat een beetje aan de complexe kant is, zou het relatief goed te moeten zijn.

Het moment suprême

Nadat wij met genoeg teamwork het apparaat in elkaar hadden gezet was het moment daar; het eerste gebruik.

Ik haastte mezelf naar de slaapkamer om me te gaan omkleden. Ik wilde natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag!

Bij terugkomst heb ik plaats genomen op het zitje. Ik schrok een beetje van hoe het zitje bewoog. Na eraan gewend te zijn kon ik mijn voeten makkelijk vastmaken met de riempjes aan de pedalen. Ik pakte de handgrepen vast en kon gaan beginnen!

Ik ben begonnen op de op een na lichtste stand. Dit leek mij verstandig omdat ik niet precies wist welke weerstand ik nodig zou hebben. Al snel voelde ik hoe deze weerstand werkt. Ik moet eerlijk bekennen dat het niet als een hele natuurlijke roeibeweging voelt.

Ik kon mezelf er gelukkig al gauw van overtuigen dat het prima was en ben door gegaan.

Na een tijdje op dit weerstandsniveau te hebben getraind heb ik, na een korte pauze, het niveau verhoogd. Het mocht wel wat uitdagender, ondanks dat ik een roeitrainer niet per se gewend ben.

De stand waar ik hem nu op had was wel een stukje pittiger. Ik merkte al gauw dat door dit niveau het apparaat ook een beetje begon mee te bewegen.

Dit vind ik zelf niet heel erg storend, maar ik kan me goed voorstellen dat er mensen tussen zitten die dit vervelend zouden vinden.

Na de training

r20-cardio-fit-inklapbaar

Na een poosje vond ik het wel welletjes geweest en was er klaar mee. Dat mocht ook wel een keer, want ik heb mezelf goed uitgedaagd tijdens mijn eerste training.

De Cardio Fit R20 is gelukkig opklapbaar, dus ik kon hem gemakkelijk na gebruik opklappen.

Ook heb ik hem makkelijk kunnen wegrijden door de transportwieltjes. Dit is ideaal als je niet zo groot woont, net als ik.

Mijn oordeel

Ondanks dat er verschillende opvattingen zijn over de Tunturi Cardio Fit R20 vind ik dat het een prima geschikt apparaat is voor de beginnende sporter.

Voor mij is de wat wiebelige constructie en de elastische weerstand prima om twee of drie keer per week gebruik van te maken.

Het in elkaar zetten van het apparaat is ietwat lastig, maar zodra dat gedaan is, kun je er veel plezier aan beleven.

Ik snap heel goed dat het een instapmodel is en ik zou de Tunturi Cardio Fit R20 dan ook niet aanbevelen aan de fanatieke sporter. Voor de beginnende en recreatieve sporter is dit apparaat prima geschikt.

Conclusie: aanschaffen of juist niet?

Er zijn vandaag de dag veel verschillende soorten fitnessapparaten op de markt. En met een alsmaar groeiende markt worden dit er alleen nog maar meer. Roeitrainers zijn dan ook niet meer weg te denken uit de wereld van de fitness.

Als je nieuw bent in de wereld van de roeitrainers dan is de Tunturi Cardio Fit R20 een prima model om mee te beginnen.

Het apparaat is gemakkelijk te bedienen en heeft niet al te veel poespas. Hierdoor hoef je geen fitnessgoeroe te zijn om te begrijpen hoe het apparaat werkt.

De elastische weerstand zorgt voor een wat onrealistisch gevoel. Dit kan misschien een afknapper zijn als je dit belangrijk vindt.

Ook is het apparaat wat lastig in elkaar te zetten en ietwat wiebelig bij intensiever gebruik. Voor de intensieve en fanatieke sporter zou ik deze roeitrainer dan ook niet aanraden.

Ondanks de lichte stabiliteitsproblemen is het apparaat absoluut aan te bevelen voor de beginnende sporter.

De prijs van de Tunturi Cardio Fit R20 is erg vriendelijk, dus mocht je het toch niet veel aan vinden dan ben je gelukkig geen kapitaal kwijt.

Het is nooit verkeerd om voor je aanschaf het apparaat een keer uit te proberen als dit mogelijk is.

Dit kan zijn in de sportschool of mogelijk bij een vriend of bekende. Op deze manier weet je zeker of het apparaat wat voor jou is!

Klik op de knop hieronder om de Cardio Fit R20 voor de laagste prijs te bestellen:Meer budget roeitrainers:


Categorieën: Reviews

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *