Hoe vaak roeien voor het beste resultaat?

hoe vaak roeien

Heb je thuis de beschikking over een goede roeitrainer? En wil je het liefste elke dag van deze roeitrainer gebruik maken?

Dan kun je je afvragen of je daar verstandig aan doet. Voor je lichaam is het namelijk ook van belang dat je af en toe een rustdag inbouwt.

Hoe vaak kun je nou per week roeien? En hoe lang kun je per training het beste roeien? Dit zijn de twee vragen die in dit artikel centraal staan. Aan de hand van onze ervaring informeren wij je hier graag uitgebreid over.

Hoe vaak roeien per week?

Elke dag roeien is wat ons betreft onverstandig. In plaats daarvan kun je er beter voor kiezen om vier keer in de week te roeien.

Daarvoor kun je bijvoorbeeld onderstaand trainingsschema aanhouden:

  • Maandag: roeien
  • Dinsdag: roeien
  • Woensdag: rustdag
  • Donderdag: roeien
  • Vrijdag: rustdag
  • Zaterdag: roeien
  • Zondag: rustdag

Met zo’n schema weet je de inspanningen perfect over de week te verdelen. Dit komt je conditie en je algehele gezondheid alleen maar ten goede.

Hoe lang roeien?

Om te bepalen hoe je lang je het beste kunt roeien, moet je naar het doel van jezelf kijken. Wat is nou voor jou dé reden dat je een roeiapparaat hebt gekocht?

Wil je bijvoorbeeld afvallen? Wil je je algehele gezondheid verbeteren? Of wil je gericht aan je uithoudingsvermogen werken?

Aan de hand van je doel kun je bepalen wat de juiste duur van een roeitraining is.

Afvallen

Heb je de wens om af te vallen? Dan is het advies om goed naar je lichaamsgewicht te kijken. Op basis van je lichaamsgewicht kun je vervolgens bepalen wat de juiste duur van een training is.

Daarvoor kun je onderstaande tabel prima aanhouden:

Gewicht
Duur
60 kg70 kg80 kg100 kg120 kg
15 min119 kcal139 kcal158 kcal198 kcal238 kcal
30 min238 kcal277 kcal317 kcal396 kcal475 kcal
45 min356 kcal416 kcal475 kcal595 kcal713 kcal
60 min475 kcal554 kcal634 kcal792 kcal950 kcal
90 min713 kcal832 kcal950 kcal1188 kcal1426 kcal

Hieruit blijkt het volgende: des te langer je roeit, des te meer calorieën je verbruikt. Met name het verschil tussen 60 minuten en 90 minuten is opvallend. Probeer ten behoeve van je afslankproces zowel explosieve- als duurtrainingen te volgen. Een personal trainer kan je hier perfect bij helpen.

Conditie opbouwen

Is je grote wens om meer en meer conditie op te bouwen? Dan zou je ook je pijlen moeten richten op langere trainingen.

Het advies is om hierbij minimaal 35 minuten per training te roeien. Om de conditie uiteindelijk op te bouwen, is het uiteraard ook aan te raden om de intensiteit op te bouwen.

Mocht je een goede roeitrainer kopen, bestaat de kans dat je hier een trainingsschema bij meegeleverd krijgt. Dat schema kun je vervolgens als leidraad aanhouden.

Kracht opbouwen

Wil je graag meer en meer kracht in je bovenlichaam opbouwen? Als je met krachttraining aan de slag wilt gaan, leent een roeiapparaat zich hier ook prima voor.

Door een hoge weerstand in te stellen, kun je een echt roeiers lichaam opbouwen.

Bij een krachttraining draait het meer om de intensiteit dan om de duur. Zo’n training duurt bijvoorbeeld slechts 15 á 20 minuten.

Tijdens deze periode ga je echter wel volle bak, waarbij je de kracht in je bovenlichaam prima weet te trainen.

Aan de gezondheid werken

Heb je een roeitrainer gekocht ten behoeve van je algehele gezondheid? Dan is het vooral van belang dat je gaat doen waar je je goed bij voelt.

Roeien is gezond, zolang je naar je eigen lichaam luistert. Voor je lichaam is het sowieso van belang dat je überhaupt in beweging komt.

Je kunt daarom dagelijks een halfuurtje roeien. Dit is niet super inspannend, maar je komt wel dagelijks in beweging. Juist dát is goed als je je algehele gezondheid wilt verbeteren.Bekijk ook:

Spieren kweken met roeien

Categorieën: Roeitrainers

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *