Rowperfect RP3 – Een realistische roeisimulator?

rowperfect rp3

Met de RP3 roeitrainer wist het merk Rowperfect vriend en vijand te verbazen. Met deze innovatieve roeitrainer was het namelijk mogelijk om de beweging op het water zeer realistisch na te bootsen.

Is dit dan ook de ideale roeitrainer voor mensen die graag thuis aan hun conditie willen werken? Of is dit de ideale roeitrainer voor mensen die op professionele wijze met roeien bezig zijn? Je leest het in dit artikel!

Voor wie is de Rowperfect RP3 bedoeld?

Toen Rowperfect met de RP3 op de markt kwam, gaf men aan dat deze roeitrainer voor veel mensen geschikt zou zijn. Dit zou bijvoorbeeld het geval zijn voor mensen die recreatief willen roeien.

In de buitenlucht roeien is echter niet altijd even prettig, gezien de weersomstandigheden in ons land. De Rowperfect RP3 vormt daarop gelukkig een prima alternatief.

Daarnaast is de Rowperfect RP3 ook ideaal voor serieuze roeiers. Zij kunnen op deze roeitrainer namelijk perfect de dynamiek van het water ervaren. Het is hierdoor net alsof ze écht op het water zitten, terwijl ze dus enkel en alleen op de roeitrainer zitten.

Unieke werking van de machine

Heb je op dit moment al een roeitrainer in jouw huis staan? Of heb je al eens van een roeitrainer gebruik gemaakt? Dan weet je ook hoe het werkt; je zit op een zitje, waarmee je over een rails glijdt. De machine zelf staat stil, maar alleen jij en het bankje glijden over de rails heen.

Bij de Rowperfect RP3 is dit precies andersom. Jij zit hierbij stil op het bankje, terwijl de machine heen en weer beweegt. Aan het begin is dit mogelijk even wennen, maar je merkt al snel dat dit echt meerdere voordelen met zich mee brengt.

Wil je weten hoe dit er uit ziet? Dan raden wij je aan om onderstaande video even te kijken. In deze video zie je een Olympisch kampioen gebruik maken van de Rowperfect RP3:

Unieke techniek

Ben je nog geen geoefende roeier? Dan is deze roeitrainer mogelijk iets té innovatief voor je. Zoals je in bovenstaand filmpje kunt zien, is het namelijk van belang dat je echt de juiste techniek er op na houdt.

Indien je op een verkeerde manier van deze roeitrainer gebruik maakt, heb je al snel last van blessures.

Hoog tempo

Een ander kenmerk van de Rowperfect RP3 is dat je op een hoog tempo kunt trainen. Dit komt puur doordat je lange slagen kunt maken; de slagen zijn veel langer dan bij andere roeitrainers.

Mede hierdoor is het met deze roeitrainer mogelijk om je perfect voor te bereiden. Voor te bereiden op bijvoorbeeld een komende roeiwedstrijd.

Connectie met een app

Het is mogelijk om deze roeitrainer via een app te connecten aan jouw telefoon. Nadat je dat gedaan hebt, kun je jouw trainingen analyseren.

Je ziet precies welke kracht je hebt geleverd, of de techniek goed was en hoe het met jouw uithoudingsvermogen zit.

Tijdens het roeien krijg je ook voortdurend feedback voorgeschoteld. Je ziet bijvoorbeeld direct de drukverdeling, de hoeveelheid halen per minuut en de kracht per haal.

Dankzij deze feedback kun je elke training naar het hoogst haalbare streven; dat komt onder meer jouw conditie alleen maar ten goede.

Rowperfect RP3 vs. Concept2

Klinkt het principe van de Rowperfect RP3 bij jou als muziek in de oren? Dan kun je mogelijk ook eens naar de Concept2 roeitrainers kijken.

Die variant is vergelijkbaar met de variant van Rowperfect, maar verschilt wel op enkele aspecten: 

  • Aanschafprijs: de Rowperfect is ongeveer twee keer zo duur als de Concept2. Daar is op zich niks mis mee, aangezien je bij de Rowperfect veel meer waar voor jouw geld krijgt.  
  • Meetwaarden: op de Rowperfect worden veel meer meetwaarden weergegeven dan op de Concept2. Dit is onder meer te danken aan de verbinding die je kunt maken met jouw smartphone. Overigens is gebleken dat de meetwaarden bij zowel de Rowperfect als bij de Concept2 bijzonder nauwkeurig zijn.
  • Dynamiek: uit eigen ervaring kunnen wij stellen dat de Rowperfect een stuk dynamischer is. De Concept2 is een stuk minder dynamisch, waardoor het eigenlijk ‘prettiger’ is om op de Rowperfect te trainen. Het verschil zit overigens in het vliegwiel; bij de Rowperfect beweegt het vliegwiel ook mee, maar bij de Concept2 niet.

Wat is voor jou de beste keuze?

Wil jij graag een roeitrainer aanschaffen? En ben je ook bereid om daar een flink bedrag voor vrij te maken? Dan is de Rowperfect RP3 zeker interessant voor je. Als je het liever iets betaalbaarder wilt houden, is de Concept2 ook een prima aankoop.

Over de Rowperfect RP3 zijn wij in ieder geval te spreken. Wel is het goed om rekening te houden met het flinke prijskaartje. Alleen als je echt serieus met roeien aan de slag bent (of gaat), is de aanschaf aan te raden.
Bekijk ook:


Categorieën: Roeitrainers

2 reacties

Stephan Bon · maart 3, 2023 op 8:50 am

hallo, Leuk dat jullie deze informatie delen. Het stukje over RP3 klopt niet helemaal. Mag ik een paar verbeteringen voorstellen?

    Ronald · maart 31, 2023 op 2:45 pm

    Hi Stephan,
    ja hoor, ik hoor het graag!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *