Ergometer roeien / indoor roeien in de sportschool

ergometer_roeien

In de sportschool ben je niet alleen voor krachttraining aan het juiste adres. Je kunt namelijk ook in een sportschool gebruik maken van tal van cardioapparaten, waaronder een roeitrainer.

Met dank aan de sportschool kun je indoor roeien op een hoog niveau.

Met de roeitrainers in een sportschool kun je veel kanten op. Zo kun je gericht naar een doel toe trainen, kun je de wintermaanden overbruggen en kun je aan je revalidatie werken.

In dit artikel zetten wij graag alle informatie over ergometer roeien voor je op een rijtje.

Wat is ergometer roeien in de sportschool precies?

Ergometer roeien is een serieuze manier van roeien. Je kunt dit eigenlijk zien als het tegenovergestelde van recreatief roeien.

Recreatieve sporters roeien omdat ze het leuk vinden of omdat ze bijvoorbeeld de nodige calorieën willen verbranden.

Als je je met ergometer roeien bezig houdt, doe je dit echter om een andere reden. Enkele van deze redenen bespreken we graag hieronder.

Om de wintermaanden te overbruggen

ergometer_roeien_indoor

Doe je in de zomer met je roeiteam mee aan allerlei wedstrijden? Of ben je wellicht iemand die in z’n eentje aan roeiwedstrijden mee doet?

Dan weet je als geen ander dat het ’s winters lastig is om te trainen in ons land. Om toch deze periode goed te overbruggen, kun je voor ergometer roeien kiezen.

Belangrijk voordeel hierbij is dat ergometer roeien erg realistisch aanvoelt. Je hebt – zeker bij de betere roeiapparaten – het idee dat je je echt op het water bevindt.

In werkelijkheid zit je echter in de sportschool met allemaal zwetende mensen om je heen.

Tijdens een revalidatie

roeimachine_revalidatie

Ook tijdens een revalidatie komt ergometer roeien maar al te goed van pas.

Zo is dit een prima manier om mondjesmaat het tempo of de weerstand te verhogen. Dat de roeimachine over een ergometer beschikt, is in dat geval ideaal.

Dit betekent namelijk dat je geheel zonder weerstand kunt starten. Gaandeweg kun je de weerstand beetje bij beetje verhogen, waardoor je gericht aan je spierkracht werkt.

Indoor roeien is voor veel revalidanten dé manier om in beweging te komen.

Om te trainen voor een bepaald doel

Heb je voor jezelf een serieus doel opgesteld? Om naar dit doel toe te werken, kun je je ook bezig houden met indoor roeien.

Deze doelen kunnen heel verschillend zijn:

  • Je wilt binnen no time veel kilo kwijtraken. Door indoor te roeien, verbrand je behoorlijk veel calorieën. Zeker als je voor duurtrainingen kiest of de weerstand hoog instelt. Met indoor roeien kun je oprecht veel calorieën verbranden.
  • Je wilt binnenkort aan een wedstrijd mee doen. Dit kan een wedstrijd op het open water zijn, maar dit kan ook het NK indoor roeien zijn. Verderop in dit artikel komen we daar nog even op terug.
  • Je wilt gericht aan je conditie werken. Als je bepaalde doelen op het gebied van je conditie/uithoudingsvermogen hebt, kun je ook voor indoor roeien kiezen. Een beetje aan je conditie werken is hier overigens niet bij. Ergometer roeien doe je alleen als je echt serieus bezig bent.

Je wilt mee doen aan het NK indoor roeien

nk_indoor_roeien

Als je veelvuldig op een ergometer roeit, kun je mogelijk mee doen aan het NK indoor roeien.

Bij zo’n Nederlands Kampioenschap worden allerlei wedstrijden in verschillende categorieën gehouden. Als je de snelste tijd roeit (dus de verste afstand aflegt), win je de wedstrijd.

Overigens is het NK indoor roeien niet de enige wedstrijd waar je aan deel kunt nemen. Er zijn zowel nationaal als internationaal meerdere wedstrijden waar je aan mee kunt doen.

Kun je alleen in een sportschool ergometer roeien?

Spreekt het ergometer roeien je wel aan? Zie je het alleen niet zitten om elke keer naar de sportschool toe te gaan?

Dan is het goed om het volgende te weten: je kunt ook op deze manier thuis roeien. Hoe je dit doet? Daar vertellen we je hieronder meer over.

Een ergometer roeitrainer kopen

ergometer_roeitrainer_kopen_voor_thuis

Als je vanuit huis serieus wilt indoor roeien, heb je een goede roeitrainer nodig. Deze roeitrainer moet veel trainingsmogelijkheden bieden en moet over een ergometer beschikken.

Met een ergometer geniet je van tal van voordelen. Het belangrijkste voordeel is toch wel dat je de weerstand heel nauwkeurig in kunt stellen.

Je bepaalt zelf hoeveel weerstand je tijdens het roeien ervaart. Door hier mee te variëren, maak je elke training geheel naar je wens.

Wil je vooral op een recreatieve manier vanuit huis roeien? Dan heb je niet per sé een roeitrainer met ergometer nodig. Je kunt er in dat geval ook voor kiezen om een roeitrainer zonder ergometer aan te schaffen.

Maar, als je de serieuze stap naar het ergometer roeien wilt zetten, heb je toch echt een roeiapparaat mét ergometer nodig.

Trainingsschema

Als je serieus met indoor roeien aan de slag wilt gaan, heb je ook een goed trainingsschema nodig.

Een goed trainingsschema moet aan meerdere eisen voldoen:

  • Het schema moet realistisch zijn. Je kunt niet verwachten dat je binnen één week tijd net zo goed bent als de Nederlands Kampioen indoor roeien. Nee, het trainingsschema moet realistisch zijn.
  • Het schema moet ambitieus zijn. Een goed trainingsschema is ambitieus. Dit betekent dat je toe werkt naar een niveau waar je op dit moment alleen maar van kunt dromen. Als je uiteindelijk op dat niveau zit, heb je je droom uit laten komen.
  • Het schema moet een goede opbouw hebben. Om zo goed mogelijk in indoor roeien te worden, moet je je trainingen goed opbouwen. Je begint op het basisniveau, maar je niveau moet gaandeweg hoger en hoger worden. Dit krijg je alleen voor elkaar als het schema een goede opbouw heeft.
  • Het schema moet een bepaalde tijdsspanne hebben. In een ideale wereld stel je een trainingsschema voor bijvoorbeeld 1 á 2 maanden op. Na deze periode kun je de vorderingen analyseren en voor de komende maanden een nieuw schema opstellen. 

Is het altijd nodig om zo’n schema op te stellen? Nee, dit is niet altijd nodig.

Als je vooral op een recreatieve manier in beweging wilt komen, heb je uiteraard niks aan zo’n serieus schema.

Daarnaast moet je even goed rekening houden met de roeitrainer die je hebt. Er bestaan namelijk roeitrainers die speciaal voor je een schema kunnen maken. In dat geval heb je geen ander trainingsschema of –app meer nodig.

Bonustip: houd al je trainingen bij met bijvoorbeeld een speciale app. Je kunt hierdoor je resultaten goed bijhouden en vervolgens analyseren.

Aan de hand van deze analyses kun je je schema continu optimaliseren.

Voldoende tijd

Voor indoor roeien moet je voldoende tijd uittrekken. Je moet soms duurtrainingen uitvoeren, terwijl je sowieso meerdere keren per week moet trainen.

Train je slechts één keer per week? Dan merk je dat het vrij lastig is om de gewenste doelen te behalen.

Alleen al hierom raden wij je aan om zoveel mogelijk tijd voor indoor roeien vrij te maken. Je behaalt hiermee sneller de gestelde resultaten, waardoor je sneller een voldaan gevoel hebt.

Bijkomend voordeel: indoor roeien is erg leuk. Elke training op de roeitrainer is leuk en is uitdagend.

Juist die combinatie zorgt ervoor dat je het trainen op een roeiapparaat lang(er) vol kunt houden. 

Discipline

roeitrainer_ergometer

Om serieus met ergometer roeien aan de slag te gaan, heb je voldoende discipline nodig.

Deze discipline heb je in meerdere situaties nodig:

  • Tijdens je revalidatie. Als je aan het revalideren bent, moet je je lichaam flink aansterken. Dit krijg je alleen voor elkaar als je elke training het uiterste van jezelf vraagt. En wat heb je daar voor nodig? Juist; daar heb je veel discipline voor nodig. Ook op de dagen dat je geen zin hebt, moet je naar de sportschool toe gaan om op de roeitrainer intensief te trainen.
  • Tijdens de wintermaanden. Voor semi professionele sporters zijn de wintermaanden niet altijd even leuk. Je kunt je geliefde sport niet buiten uitvoeren, maar gelukkig biedt ergometer roeien uitkomst. Tijdens de wintermaanden moet je echter wel over het nodige discipline beschikken. Puur omdat je niet hetgeen doet dat je het allerleukste vindt.
  • Om het gestelde doel te behalen. Heb je een doel opgesteld met betrekking tot je conditie of lichaamsgewicht? Ook daarvoor heb je discipline nodig. Zeker als je een paar weken achter elkaar niet verder naar je doel toe komt, is het zaak om gedisciplineerd te blijven. Uiteindelijk komt alles op de lange termijn aan.

Starten met ergometer roeien

Spreekt het principe van ergometer roeien je aan? En wil je in de fitness/sportschool met indoor roeien aan de slag gaan?

Neem dan alle tips uit dit artikel goed in je op. Met deze tips ga je absoluut veel plezier beleven aan het ergometer roeien.

Graag voorzien wij je nog van een afsluitende tip: koop ook een ergometer roeitrainer voor thuis.

Als je zo’n roeitrainer hebt staan, is de drempel om te trainen erg laag. Dit komt het behalen van je doel alleen maar ten goede.

Klik op de knop hieronder voor reviews over de beste roeitrainers van dit moment. Op deze (ergometer) roeitrainers kun je perfect thuis roeien, op een heerlijke manier!

Categorieën: Roeitrainers

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *